Active Beauty
Jídlem k dobré náladě

Posilovač nálady

Jídlem k dobré náladě

Jídlo nám dělá radost, to je jasné. Představujeme potraviny, které jsou považované za potraviny na dobrou náladu, protože na nás působí obzvlášť pozitivně. A k tomu recept na dobrou náladu na začátek dne.

Co je jídlo na dobrou náladu?

Jídlo na dobrou náladu, někdy také označované mood food, představuje vyváženou, plnohodnotnou stravu bohatou na vitamíny a minerály, která, jak ukazují studie, je stejně zdravá pro naši náladu i pro tělo. Platí pravidlo, že čím pestřejší, tím lepší. Nejdůležitější potraviny: Ideální je kombinace tryptofanu a potravin bohatých na sacharidy, jako jsou celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, hnědá rýže, obiloviny, ořechy a luštěniny.

Mood Food – nejdůležitější potraviny

Losos a lněný olej obsahují mnoho omega-3 mastných kyselin, které zvyšují přenos tryptofanu do mozku. Kapsaicin obsažený v pálivém koření podporuje uvolňování endorfinů. Dalšími látkami podporujícími náladu jsou vitamíny B6, B12, C a A, hořčík, železo, zinek, kyselina listová, selen, thiamin a draslík.

Tři zdravé svačinky, které vám zlepší náladu

  • Bobule: Cítíte se trochu apaticky? Pak jsou borůvky, jahody a maliny dobrou volbou. Kromě vitamínu C obsahují antioxidant antokyan, který zvyšuje motivaci a koncentraci.
  • Vlašské ořechy: Jste podráždění? Vlašské ořechy svým vysokým obsahem vitamínů skupiny B a hořčíku podporují nervy a pomáhají tak zvládat každodenní život v klidu.
  • Goji: Prostě stres? Sladkokyselé plody goji (známé také jako kustovnice čínská) obsahují řadu vitamínů a sekundárních rostlinných látek. Ty mohou podporovat uvolňování růstových hormonů a zvyšovat odolnost vůči stresu.

Tři koření, která vám zvednou náladu

  • Zázvor: Prostřednictvím éterických olejů zahřívá, má analgetické a protizánětlivé účinky a může předcházet nachlazení.
  • Chilli: Stimuluje krevní oběh a průtok krve, uvolňuje napětí.
  • Skořice: Stimuluje, zahřívá, podporuje trávení.

Tři zdroje vitamínu D, které nás v chladném období udržují v dobré náladě

  • Sladké brambory: Vitamín D, který obsahují, vám nejen dodá dobrou náladu, ale také pomáhá na podzim a v zimě posilovat imunitní systém.
  • Avokádo: To, že guacamole je jídlo pro dobrou náladu samo o sobě, bylo jasné tak jako tak, že?
  • Houby: Ne nadarmo se na podzim sbírají a připravují se z nich chutné recepty, jako je například naše houbová bramboračka.

Bezlepkové banánové palančinky pro šťastný start dne

Americká nedělní klasika zvedne náladu každému. Je to především díky dvěma složkám. Ovesné vločky způsobují uvolňování dopaminu, prekurzoru serotoninu, známého také jako „hormon štěstí“. A banány obsahují obzvlášť vysokou hodnotu tryptofanu – aminokyseliny, která pomáhá tvořit serotonin. Pokud pak všichni společně pomáhají s přípravou palačinek, je palačinkové štěstí dokonalé.

Suroviny pro 4 osoby

  • 150 g ovesných vloček
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka mleté skořice
  • 1 vejce
  • 250 ml ovesného mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2–3 lříce kokosového oleje

K dozdobení:

  • 2 velké banány
  • 500 g přírodního jogurtu
  • agávový sirup
  • 4 lžíce nahrubo nasekaných pistácií

Postup

  • Na palačinky rozemelte ovesné vločky najemno v kuchyňském robotu nebo mixéru. Vložte je do mísy a promíchejte se solí, práškem do pečiva a skořicí.
  • Smíchejte s rozšlehaným vejcem, ovesným mlékem a vanilkovým extraktem dohladka. Nechte 10 minut odpočívat.
  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni trochu kokosového oleje. Do pánve nalijte malou naběračku těsta. Jakmile se na povrchu vytvoří bublinky, opatrně je otočte a jednu minutu smažte. Přendejte na talíř a volně přikryjte alobalem. Takto usmažte všechny palačinky na troše kokosového oleje a poté je uchovávejte v teple.
  • Oloupejte banány a nakrájejte je na plátky. Palačinky obložte plátky banánů a naskládejte je na talíře. Navrch dejte jogurt, pokapejte agávovým sirupem a posypte nasekanými pistáciemi.

Výživové a psychologické poradenství: Barbara Holstein, Julia Schätzer, Sipcan.at