Active Beauty
Recept na asijský nudlový salát

Exotický hit léta

Recept na asijský nudlový salát

Stačí smíchat skleněné nudle, křupavou zeleninu a tofu s aromatickým dresingem a asijský salát do teplých letních dnů je hotový. Tento recept na asijské nudle je vždy skvělou volbou, ať už jako pochutina na letní piknik, nebo lehká večeře.

Recept na asijské nudle: Salát se skleněnými nudlemi, uzeným tofu a arašídy

Ingredience na čtyři porce salátu se skleněnými nudlemi

  • 300 g skleněných nudlí
  • 150 g uzeného tofu
  • 2 paprikové lusky; žlutý a červený
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce sladko-pálivé chilli omáčky
  • 1 lžička najemno nakrájeného zázvoru
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 špetka hnědého cukru
  • střik z limetové štávy
  • 1 lžíce nahrubo nasekané petržele
  • 50 g nesolených arašídů

Příprava salátu se skleněnými nudlemi, uzeným tofu a arašídy

1. Uvařte skleněné nudle, nakrájejte tofu a zeleninu
Skleněné nudle uvařte podle návodu na obalu, slijte a nechte okapat. Tofu nakrájejte na proužky. Paprikové lusky omyjte, rozpulte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

2. Příprava dresingu, marinování zeleniny a nudlí
Chilli omáčku smíchejte se zázvorem, olejem a sójovou omáčkou. Dochuťte cukrem a šťávou z limety. Nudle smíchejte s kolečky cibule, tofu a proužky papriky. Přelijte dresingem a podávejte posypané petrželí a arašídy.

Asijská kuchyně: Philip Yuen z restaurace „Yuen“ v Salcburku


Rýže: Zajímavosti o jedné z nejdůležitějších kulturních rostlin
Zatímco v Evropě a Americe má rýže poměrně mladou tradici, v Asii se pěstuje již tisíce let. Rýže patří mezi nejdůležitější základní potraviny na světě; dnes existují tisíce různých druhů, které lze pro zjednodušení rozdělit do dvou hlavních kategorií: dlouhozrnná a kulatozrnná rýže. Dlouhozrnná rýže je po uvaření nadýchaná a zrnitá, protože se při vaření uvolňuje méně škrobu a zrnka rýže se neslepují. Hodí se ke kari pokrmům (např. jasmínová rýže nebo rýže basmati od dmBio). „Důležité: Před vařením vložte rýži do mísy a propláchněte ji studenou vodou, abyste odstranili přebytečný škrob a případné nečistoty,“ podotýká Philip Yuen.
Kulatozrnná rýže obsahuje hodně škrobu a je proto lepivější a měkčí. Je ideální na přípravu sushi nebo tzv. sticky rice. (např. lepivá rýže, rýže na sladkou mléčnou rýži nebo rizoto od dmBio)
Tyto chutě tvoří asijskou kuchyni
„Klíčem jsou bylinky a koření, například koriandr, thajská bazalka a zázvor. Jedním z mých nejoblíbenějších je díky svým citrusovým tónům sečuánský pepř,“ říká Philip Yuen, který od roku 2017 vede tradiční salcburskou restauraci.

Techniky vaření – asijský styl
Wok hraje v asijské kuchyni důležitou roli. Díky krátkému smažení na vysokém ohni zůstávají suroviny čerstvé a křupavé. „Můj Tip: Pražený sezamový olej je vhodný k dochucení a kořenění wok pokrmů, ale není určený k zahřívání. Vaření v páře je pro mě rovněž typicky asijská záležitost: Od zeleniny až po asijské knedlíčky. „Už nějakou dobu se v Evropě podávají také Bao Buns, což jsou bochánky připravované v páře,“ říká Philip Yuen.

Kulinářský hack: Jak dosáhnout asijské chuti
Trio koření zázvor, česnek a sójová omáčka okamžitě dodá pokrmům asijský nádech,“ říká Philip Yuen.

Philip Yuen (35) vede od roku 2017 nejstarší čínskou restauraci „Yuen“ v Salcburku .