Active Beauty
Milovnice zdravé stravy Eva Cikrytová

Milovnice zdravé stravy Eva Cikrytová

Propagátorka zdravého životního stylu a zakladatelka projektu Jíme jinak Eva Cikrytová odmalička toužila hlavně po tom, aby byla zdravá. Už v dětství ji totiž trápily vážné zdravotní problémy. Zbavila se jich prý až poté, co v dospělosti změnila svůj jídelníček. Jak mají podle ní lidé začít jíst zdravě a jak se dají zvládnout Vánoce bez cukru?

Jaký by podle Vás měl být první krok pro lidi, kteří chtějí zlepšit jídelníček?
V první řadě je potřeba začít číst etikety při nákupu. Nemusíte vědět, co které éčko znamená. Když chci koupit chléb, tak kupuji ten, který obsahuje pšenici nebo žito, sůl, kmín a kvásek. Nic jiného nemá v chlebu co dělat.

A čím bychom se měli řídit při vaření?
Doma je důležité přidat ke každému jídlu krátce tepelně upravenou zeleninu. Podstatnou složkou našich jídelníčků je luštěnina, která se v mnohých rodinách vůbec nevyskytuje. Chce to stravu postupně rozšířit i o celozrnné obiloviny, jako je rýže natural, kroupy, pohanka, jáhly a podobně. V tomhle mi vyhovuje i nabídka v dm. Často ji doporučuji svým klientům, kteří chtějí začít se zdravou výživou a neví, kde potraviny
kupovat.

 

Kdy přišel zlom a přechod na aktuální stravu u Vás?
Bylo to na mateřské dovolené, kdy jsem vařila dceři první příkrmy – rýži, jáhly, mrkev, dýni. Zkusila jsem chvíli připravovat to samé i sobě. Na deset dní jsem jako takový pokus vysadila cukr, mléko, maso, vejce a bílou mouku. Byla jsem v euforii z toho, jak mi najednou bylo dobře! Zafungovalo to jako zázrak, zhubla jsem i bez cvičení s plným žaludkem 5 kilogramů, vyčistila se mi po letech pleť. Postupně mizely i táhlé zdravotní problémy.

Od té doby už jste nezhřešila ničím „nezdravým“?
Od té doby jsem věděla, že jsem konečně našla to, co roky hledám. Ale samozřejmě jsem před sebou měla ještě dlouhou cestu. Velký problém pro mě bylo třeba vysadit cukr, s tím jsem bojovala asi rok. Milovala jsem mléko a mléčné výrobky, stejně jako moučná jídla. Byla jsem na sebe dobrovolně přísná, protože mi bylo poprvé v životě opravdu dobře. Mockrát jsem si dala něco mimo svůj jídelníček. A také jsem hned pocítila ten rozdíl.

Tímto stylem se stravuje celá Vaše rodina. Jak to děláte třeba na dovolených?
Nejsme militantní. Hlavně na cestách si občas prostě dáme něco, co běžně nejíme. Děti už jsou velké a zdravé, tak neřeším, když to sem tam není tak dokonalé. To máme doma a na cestách jíme, co se dá. Koupíme si třeba vegetariánskou pizzu, když není jiná možnost, na výletě někdy dojde na pečivo a podobně.

A co o Vánocích, pečete cukroví?
Pečeme cukroví bez cukru. Dcery milují vykrajování a zdobení perníčků. Umíme udělat zdravě a bez cukru veškerou klasiku, co znám z dětství – vanilkové rohlíčky, pracny, linecké, košíčky, cokoli vás napadne. Pečeme i skvělé bezlepkové verze. Kromě klasického pečeného cukroví děláme i nepečené. Já mám ráda třeba datlové kuličky obalené ve směsi z oříšků a semínek nebo kokosové tyčinky. Vánoce si nesmírně užíváme! Stejně jako jsem vzala do ruky své zdraví, tak si plním i vlastní představu Vánoc bez stresu a s klidem.

Máte nějaké přání a plány do nového roku?
Přála bych všem, aby se během vánočních svátků zklidnili a našli cestu zpátky k sobě, ke svým hodnotám a k radosti. Aby místo strachu začali s novým rokem konečně něco dělat pro své zdraví. My máme v plánu natočit další video kurzy plné zdravých a chutných receptů.

 

Eva Cikrytová (43)

Je výživová odbornice a zakladatelka projektu Jíme jinak. O stravování pořádá workshopy a lidi inspiruje i vlastními recepty, které jsou bez živočišných produktů, bílé mouky a cukru. Její životní styl s ní sdílí i manžel a obě dcery, které má v domácím vzdělávání.

 

Zaujala vás Eva a její zdravý životní styl?

Pak si pusťte další díl #dmpodcastu. V něm se mimo jiné dozvíte, jaké potraviny považuje Eva za nejškodlivější, jak to vypadá, když při vaření porušuje tabu, nebo jaké největší chyby podle ní dělají lidé při hubnutí.