Active Beauty
Lupinová káva: 4 důvody, proč milujeme kávovou náhražku

Kávu, prosím

Lupinová káva: 4 důvody, proč milujeme kávovou náhražku

Šálek kávy je prostě něco krásného. Důvody, proč bychom se měli někdy rozhodnout také pro kávovou náhražku – lupinovou kávu – a jak ji nejlépe připravit, se dozvíte níže.

Čtyři důvody, proč pijeme lupinovou kávu

Lupinová káva v současné době zažívá renesanci, a to právem. Vysvětlíme vám, co dělá lokální alternativu kávy silnou a zdravou.

1. Lepší pro srdce a krevní oběh, protože neobsahuje kofein

Vysoký krevní tlak? Kardiovaskulární problémy? Nervozita způsobená nadměrnou konzumací kávy? Pro mnohé z nás je káva nápojem, který nám zlepšuje náladu a který si spojujeme s relaxací nebo příjemným posezením s přáteli. Bohužel káva není bez vedlejších účinků, jako je bušení srdce nebo třes, a některým její konzumace brání v dobrém spánku, pokud ji pijí příliš pozdě. V tomto případě může být lupinová káva zdravou alternativou. Vyrábí se z luštěnin sladké lupiny – rostliny, která patří do čeledi motýlokvětých a pochází ze Severní Ameriky. Údajně má dokonce pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu. S naším receptem si můžete vykouzlit chutný nápoj, který zaručeně přispěje k vaší pohodě během přestávky na kávu.

2.Udržitelná, protože se pěstuje v regionu

Svět kávy je exotický a vzrušující. Zrna se například dovážejí z Kolumbie (Jižní Amerika). Mají tedy za sebou již dlouhou logistickou cestu, což způsobuje vyšší produkci CO2 ve srovnání s regionálně pěstovanými produkty. Konzumace kávy mnoha kávových nadšenců tak zrovna nepřispívá k udržitelnému životnímu stylu. Lupina se naopak pěstuje i ve střední Evropě, pro lupinovou kávu se praží semena lupiny, která jsou obsažená v luštěninách.

3. Lépe snášená a zásaditá

Při dnešním rychlém životním stylu se bohužel strava mnoha lidí skládá ze stále většího množství průmyslově vyráběných produktů, což vede k narušení acidobazické rovnováhy. Lupinová káva je nejen krásným způsobem, jak vnést do každodenního života trochu pozornosti a pomalosti. Je také zdravá, místo překyselování organismu zrnkovou kávou volíme – alespoň občas – zásaditější alternativu v podobě lupinové kávy. Zejména ti, které po přílišném množství espressa pálí žáha nebo mají žaludeční problémy, by měli dát této kávové náhražce šanci.

4. Lupinová káva jako alternativa pro nízkohistaminovou dietu

Nápoje obsahující kofein, jako je káva, nejsou vhodné například pro osoby s histaminovou intolerancí nebo neurodermatitidou. Kofein totiž blokuje odbourávání histaminu. Pokud chcete udržet hladinu histaminu na co nejnižší úrovni, můžete vyzkoušet kávovou alternativu lupinovou kávu, protože neobsahuje kofein a lupina je také potravinou s nízkým obsahem histaminu. Pokud je však třeba se histaminu ve stravě ze zdravotních důvodů zcela vyhnout, mohla by být tolerantnější alternativou káva ze špaldy.

Poznámka: Pokud máte nějaké nesnášenlivosti nebo jiné zdravotní problémy, nezapomeňte se předem poradit se svým lékařem či lékařkou, které potraviny jsou pro vás vhodné.

Recept na lupinovou kávu

Suroviny:

  • 2 lžíce lupinového kávového prášku
  • 250 ml vody
  • 100 ml ovesného nápoje
  • 1 lžička třtinového cukru

Příprava:

  1. V malém hrnci přiveďte vodu k varu.
  2. Vložte lupinový kávový prášek do french pressu a přidejte vodu.
  3. Po 5 minutách stlačte píst.
  4. Mezitím v malém hrnci jemně zahřejte ovesný nápoj.
  5. Nalijte lupinovou kávu z french pressu do šálku spolu s vlažným ovesným nápojem.
  6. V případě potřeby oslaďte trochou třtinového cukru.