Active Beauty
Well-Aging recepty
Text: Margarita Kirchner, Andrea Sokol

Zdraví

Well-Aging recepty

Dnes víme, že zdravé a šťastné stárnutí má mnoho společného s naší každodenní stravou. Všude tam, kde je nápadně vysoký počet lidí starších 100 let (v tzv. modrých zónách), mají jednu věc společnou: 90 až 95 % jejich stravy tvoří rostlinné potraviny.

Nedávné studie o příjmu kalorií ukázaly, že méně je často více, pokud jde o naše zdraví, a tedy i o spokojené a pohodové stárnutí. I malé snížení denního příjmu (přibližně o 14 %) má znatelný vliv na náš imunitní systém a počet zánětů v těle.

Takzvaná středomořská kuchyně se již léta prosazuje i v oblasti pozitivních a zdraví prospěšných účinků každodenní stravy. Velkou roli hrají také čerstvé bylinky ve formě čaje nebo v salátech.

Uvádíme čtyři účinné recepty z třítýdenní výzvy cellfoods. Cellfoods jsou potraviny bohaté na vitamíny, fytochemikálie a mnoho mikro a makroživin. Všechny jsou bezlepkové a plné cenných antioxidantů.

Tip: Proč glutenfree?

Vyřazení lepku (tj. pšenice, ječmen, špalda a žito – mohou způsobovat četné gastrointestinální problémy, a to i v případě, že netrpíte intolerancí) často snižuje nežádoucí nadýmání, zlepšuje trávení a vyprazdňování a celkově se cítíme mnohem energičtější. Kromě toho má vyhýbání se potravinám obsahujícím lepek velmi pozitivní vliv na pokožku a pevnost pojivové tkáně.

Oběd: Green-Power-Cellfood salát s humusem

Na jednu porci

Ingredience:

  • 2–4 listy mangoldu (řepa cvikla)
  • 2 hrsti zeleného listového salátu (rukola, polníček)
  • 2–3 rajčata
  • 1 zahradní okurka
  • 1 cibule, červená nebo bílá
  • 4–5 stonku petržele
  • 4–5 stonku libečku
  • 3–4 lžíce klíčků (vojtěšky, řeřichy nebo lněného semínka)
  • 10 červených hroznů nebo 1/2 hrušky
  • jablečný ocet, olivový olej a trochu soli

Příprava:

1. Příprava ingrediencí
Listy mangoldu omyjte. Vařte je 3–4 minuty v páře. Ostatní listy, zeleninu, bylinky, klíčky a ovoce důkladně omyjte a dobře osušte. Rajčata nakrájejte na osminky. Okurku nakrájejte na plátky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemná kolečka. Bylinky nakrájejte nadrobno. Hroznové víno rozpulte / hrušku nakrájejte na kousky.

2. Příprava salátu
Na talíř naaranžujte celé listy dušeného mangoldu. Navrch naaranžujte listy salátu, bylinky, klíčky a ovoce. Smíchejte ocet, olej a sůl do zálivky a přelijte salát. Okurku a rajče naaranžujte na vnější okraj talíře nebo na samostatný talíř, aby se daly snáze polít humusem.

Recept na hummus

Ingredience:

  • 1 konzerva cizrny (přibližně 265 g odkapané váhy)
  • 60 g tahini (sezamové pasty)
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky soli
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • přibližně 40 ml vody

Příprava:

Cizrnu slijte a nechte okapat. Okapanou vodu sbírejte a uchovávejte v chladničce v čisté uzavíratelné sklenici, protože tuto vodu budete potřebovat pro recept na citronový sorbet (viz níže).

Pomocí mixéru nebo ručního mixéru rozmixujte všechny ingredience na krém a postupně přidávejte vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Well-Aging k obědu nebo večeři: Křupavá zelenina s pohankou

Na 2 porce

Ingredience:

  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
  • 200 g pohanky
  • 600–700 ml zeleninového vývaru nebo bujónu
  • 2 mrkve
  • 3 stonky celeru
  • 1 červená špičatá paprika
  • 3 velké růžičky květáku
  • 3 velké růžičky brokolice
  • trochu soli
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml ovesného mléka
  • čerstvě mletý pepř
  • kešu oříšky, sezamová semínka a nasekaná petrželka

Příprava:

Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Osmahněte je na velké pánvi na řepkovém oleji do průsvitna a přidejte zázvor. Pohanku dobře propláchněte, přidejte na pánev a za stálého míchání krátce osmahněte. Podlijte zeleninovým vývarem nebo bujónem a přiveďte k varu. Za pravidelného míchání vařte asi 10 minut na mírném ohni.

Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké plátky. Ostatní zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte. Vše přidejte do pánve spolu se solí a rajčatovým protlakem a vařte dalších 10 minut. Poté přidejte ovesné mléko, ochuťte pepřem a dobře promíchejte. Na mírném ohni nechte 5–10 minut nabobtnat s přiklopenou pokličkou. Odstavte z ohně a nechte krátce odpočinout. Při podávání posypte kešu oříšky, sezamovými semínky a petrželkou.

Večeře: Chutná květáková polévka

Na 4 porce

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 květák
  • 4 brambory (moučné)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • trochu soli a čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku

Na ozdobu (volitelné)

  • 2–3 lžíce dýňových a/nebo slunečnicových semínek
  • čerstvá nasekaná petrželka nebo pažitka, nakrájená nadrobno

Příprava:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Oloupejte a nasekejte stroužky česneku. Květák omyjte a nakrájejte na růžičky. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na jemné kostičky. Na velké pánvi rozehřejte olej. Nakrájenou cibuli smažte asi 5 minut, dokud nezměkne a nezkaramelizuje. Přidejte česnek a smažte 30 sekund. Přidejte kostky brambor a dvě třetiny růžiček květáku a krátce orestujte. Podlijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu, pánev přiklopte pokličkou a vařte asi 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté ji podle chuti okořeňte a rozmixujte ručním mixérem do krémové konzistence.

Mezitím nakrájejte zbývající růžičky květáku na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a plátky květáku osmahněte, dokud lehce nezhnědnou. Podle chuti přidejte do polévky jako zavárku před nebo po scezení a podle potřeby ozdobte.

Well-Aging dezert: Citronový sorbet

Na 8–10 porcí

Ingredience:

  • 1/2 svazku máty
  • 6 bio citronu
  • 80 g xylitolu nebo 90–100 g erytritolu
  • 80 ml veganského bílého vína
  • 2 lžíce vody z cizrny
  • trochu horké čokolády (min. 85 %)

Příprava:

Mátu omyjte a osušte. Část si nechte stranou na ozdobu, zbytek nakrájejte na jemné proužky. Citrony omyjte v horké vodě a důkladně je očistěte. Dva citrony vymačkejte a vydlabanou kůru uschovejte v mrazáku na podávání. Ze zbývajících čtyř citronů oloupejte škrabkou žlutou kůru. Oloupané citrony vložte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Citronovou kůru, sladidlo a bílé víno přiveďte k varu, nechte vychladnout a přelijte přes síto.

Přidejte citronové pyré a vše znovu dobře promíchejte. Vyšlehejte vodu z cizrny a vmíchejte ji do směsi. Vmíchejte citronovou šťávu a mátu, vše nalijte do nádoby na mrazení a zmrazte v mrazáku na 2–3 hodiny, dokud nevznikne krém. Občas promíchejte vidličkou. Sorbet nalijte do vydlabané citronové kůry a zmrazte na další 3–4 hodiny. Při podávání ozdobte lístky máty a horkou čokoládou.