Active Beauty
Kopřiva dvoudomá: Proč ji dnes všichni milují

Léčivá bylina

Kopřiva dvoudomá: Proč ji dnes všichni milují

Kdo se ještě nesetkal s bolestivými žahavými chloupky kopřivy? Tento plevel však znovu získává na popularitě, již dlouho se používá v naturopatii pro své léčivé vlastnosti. A bující divoký porost lze využít i v kuchyni. V neposlední řadě je kopřiva cenná pro biodiverzitu, jejími listy se živí housenky až 50 druhů motýlů.

K čemu se kopřiva používá?

Kopřiva je odedávna ceněná pro své užitečné a všestranné vlastnosti. Ještě před vznikem ledniček a dalších zařízení lidé do kopřivových listů balili máslo, ryby a maso. To zabraňovalo množení choroboplodných zárodků a udržovalo rychle se kazící potraviny čerstvé (antibakteriální účinek kopřiv byl dokonce vědecky prokázaný). Z rostlinných vláken se také tkaly látky – tzv. plátno chudých lidí – a barvily se. V chovu koní se sušené a rozemleté kopřivy často míchaly s ovsem. Pokud chováte slepice, možná jste si všimli, že se rády drásají pro výživná semena. Ekologicky smýšlející zahrádkáři hnojí kopřivovým hnojem nebo používají odvar proti mšicím. Kopřiva si také znovu získává oblibu v kuchyni.

Kopřiva dvoudomá: Účinek a živiny

Kopřiva je velmi bohatá na bílkoviny (podobně jako luštěniny) a je skutečnou vitamínovou bombou, její listy obsahují mnohem více živin než salát – včetně vápníku, hořčíku, draslíku a vitamínů A a C. Mladé výhonky rostliny jsou obzvláště bohaté na živiny. Její semena obsahují vitamín E a kyselinu linolovou, důležitou polynenasycenou mastnou kyselinu (omega-6 mastná kyselina).

Léčebně lze využít celou rostlinu – od listu až po kořen. V naturopatii se kopřiva používá při dně, revmatismu (existuje na to i vědecká studie), potížích s močovým měchýřem a ledvinami. Kopřivový čaj má odvodňující účinek. Proto mnoho lidí přísahá na jarní kúru kopřivovým čajem. (Pozor: Čaj by se neměl pít v těhotenství, protože může vyvolat porod).

Malý tip: Čistý kopřivový čaj ze suchých listů má často zatuchlou vůni. Lepší je vařit čerstvé listy nebo v případě sušených listů přidat trochu citronové kůry, která zlepšuje chuť.

Kopřiva: Recepty a tipy do kuchyně

V kuchyni se (opět) používá stále více divokých bylin, včetně kopřivy.

Jak zpracovat listy kopřivy dvoudomé

Její čerstvé listy připomínají špenát a lze je zpracovávat stejným způsobem. Listy divoce rostoucí rostliny si můžete vychutnat také jako salát. Listy stačí na dvě až tři sekundy ponořit do vroucí vody v sítu (tím se zničí žahavé chloupky) a poté je zchladit v ledové vodě. Po krátkém blanšírování lze listy také jemně nasekat a skvěle chutnají jako náplň do raviol, quiche, pomazánek, bylinkových dipů nebo do knedlíků. Kopřiva je také výborná do vaječných pokrmů a těstovin. Jako základ se můžete inspirovat těmito recepty a nahradit divoký česnek nebo ředkvičky kopřivami. Knedlíky s medvědím česnekem: Jednoduchý vegetariánský recept a recepty s ředkvičkami: Ředkvičkové pesto a ředkvičková pomazánka.

Jak používat semena kopřivy

Semena mají oříškovou chuť. Praží se v troubě při střední teplotě po dobu 15 minut a mohou se jednoduše sypat na chléb s máslem, do salátů nebo do müsli. Křupavými semínky lze vylepšit také smoothie nebo pesto.

Bezbolestný sběr: Tipy pro sklizeň kopřiv

Kopřivy milují půdu bohatou na dusík. Na vlastní zahradě ji proto často najdete v blízkosti kompostu. Pokud chcete sbírat v přírodě, měli byste vyhledávat místa daleko od silnic, obytných a průmyslových oblastí. Tam jsou rostliny méně znečištěné škodlivinami. Před použitím v kuchyni je třeba sklizeň důkladně omýt.

Nejvhodnější doba pro sklizeň kopřiv je na jaře. Mladé výhonky jsou pak obzvlášť chutné. Pokud chcete sbírat později, měli byste vzít pouze horní čtyři listy. Často se tvrdí, že velmi mladé výhonky nepálí, na to se však nelze spoléhat. Pálení je nejbolestivější v době květu. Při sběru se proto vždy doporučují rukavice.

Semena samičích rostlin kopřivy lze sklízet až do prvních mrazů. Stačí odříznout stonky se semeny a prsty je seškrábnout. Tip: Nechte je přes noc trochu zvadnout, aby části rostliny tolik nepálily.

Intenzivní chuť

„kopřivový čaj s citronovou trávou“ od dmBio

Koupit nyní na dm online shopu