Active Beauty
Recepty na ředkvičkové pesto a pomazánku

Vitalita

Recepty na ředkvičkové pesto a pomazánku

Ředkvičky na jaře opět klíčí. Tyto malé vitamínové bomby jsou zdravé a lze je rychle zpracovat do chutných jarních receptů. Vysvětlíme vám, jak můžete ředkvičky využít od listu až po kořen a zajistit si tak větší udržitelnost – s ředkvičkovým pestem a ředkvičkovou pomazánkou.

Ředkvičky jsou zdravé

Ředkvičky jsou bohaté na vitamín C a jejich hořčičné oleje mohou zabránit nachlazení a infekcím močového měchýře. Obsahují draslík, který prospívá srdci, svalům a nervům. Draslík hraje také důležitou roli ve vodní a acidobazické rovnováze těla. Pokud však máte akutní žaludeční a střevní potíže, měli byste se ředkvičkám vyhnout, protože hořčičné oleje mohou dráždit žaludeční sliznici.

Dva jarní recepty z ředkviček

Do našich jarních receptů určitě použijte čerstvé bio ředkvičky. Možná si ředkvičky dokonce sami pěstujete na zahradě nebo na balkoně?

Recept na ředkvičkovou pomazánku

Doba přípravy:

15 minut

Složení:

  • 1 svazek čerstvých bio ředkviček
  • 250 g tvarohu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce jogurtu
  • sůl (např. z dmBio)
  • pepř
  • pažitka

Příprava:

  1. Ředkvičky důkladně omyjte.
  2. Z ředkviček odstraňte zelené listy. Pokud jsou ještě čerstvé, můžete z nich později připravit ředkvičkové pesto.
  3. Ředkvičky nakrájejte na malé kostičky.
  4. V míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a jogurtem, přidejte nakrájené ředkvičky. Vše dobře promíchejte.
  5. Dochuťte solí a pepřem a posypte pažitkou.

Recept na veganské ředkvičkové pesto

Od nynějška už se listy ředkviček nebudou vyhazovat. Pro uvědomělý a udržitelný přístup k potravinám z nich jednoduše připravíte čerstvé ředkvičkové pesto.

Doba přípravy:

15 minut

Složení:

  • 2 hrsti čerstvých listů z ředkviček
  • 3 lžíce olivového oleje (např. z dmBio)
  • 1 špetka soli (např. z dmBio)
  • 30 g kešu oříšků (např. z dmBio)
  • 1 zavařovací sklenice​

Příprava:

  1. Čerstvé listy dobře omyjte a rozmixujte na kaši.
  2. Přidejte sůl a olivový olej.
  3. Nasekejte kešu oříšky a dobře promíchejte.
  4. Ředkvičkové pesto dejte do sklenice, uložte do lednice a do několika dnů spotřebujte.

Doporučení k podávání: Ředkvičkové pesto chutná výborně na plátku opečeného kváskového chleba.