Letní klasika vegansky: Lahodná pasta al limone s ovesným krémem
Když vám život nadělí citrony, udělejte si pasta al limone. V naší čistě rostlinné verzi používáme ovesný krém místo klasické smetany a celé jídlo završujeme veganskou alternativou parmezánu z kešu ořechů a mandlí.
Tak chutná Itálie: Pasta al limone s ovesnou smetanou
Recept na veganskou pastu al limone s ovesnou smetanou
Ingredience na 4 porce:
- 500 g špaget
- 2 ks citronu (nejlépe bio, neošetřené)
- 500 ml ovesného krému
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- 1 lžička cukru
- 40 g veganského „parmezánu“ (pasta topping)
- nasekaná petržel
Postup:
1. Uvařte špagety
Do velkého vysokého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne vařit, osolte ji a přidejte těstoviny.
2. Připravte citrony
Mezitím citrony omyjte teplou vodou a osušte. Kůru nastrouhejte a dejte ji do malého hrnce. Poté citrony rozkrojte, vymačkejte z nich šťávu a přidejte ji ke kůře. Přiveďte směs k varu a nechte ji mírně probublávat, dokud se většina tekutiny neodpaří.
3. Připravte omáčku
K redukované citronové šťávě přilijte ovesnou smetanu a krátce povařte. Dochutťe solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a cukrem.
4. Servírování
Uvařené špagety slijte a vraťte je do hrnce. Přilijte citronovou omáčku a vše dobře promíchejte. Podávejte na talířích, posypte veganským parmazánem a nasekanou petrželí. Pokud chcete, můžete navrch přidat ještě trochu citronové kůry pro extra svěžest.