Tak chutná Itálie: Pasta al limone s ovesnou smetanou

Recept na veganskou pastu al limone s ovesnou smetanou

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g špaget
  • 2 ks citronu (nejlépe bio, neošetřené)
  • 500 ml ovesného krému
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 1 lžička cukru
  • 40 g veganského „parmezánu“ (pasta topping)
  • nasekaná petržel

Postup:


1. Uvařte špagety
Do velkého vysokého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne vařit, osolte ji a přidejte těstoviny.

2. Připravte citrony
Mezitím citrony omyjte teplou vodou a osušte. Kůru nastrouhejte a dejte ji do malého hrnce. Poté citrony rozkrojte, vymačkejte z nich šťávu a přidejte ji ke kůře. Přiveďte směs k varu a nechte ji mírně probublávat, dokud se většina tekutiny neodpaří.

3. Připravte omáčku
K redukované citronové šťávě přilijte ovesnou smetanu a krátce povařte. Dochutťe solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a cukrem.

4. Servírování
Uvařené špagety slijte a vraťte je do hrnce. Přilijte citronovou omáčku a vše dobře promíchejte. Podávejte na talířích, posypte veganským parmazánem a nasekanou petrželí. Pokud chcete, můžete navrch přidat ještě trochu citronové kůry pro extra svěžest.