Active Beauty
Cold brew – dokonalá ledová káva

Kávové osvěžení

Cold brew – dokonalá ledová káva

Cold brew je studená káva, která vás v létě dokonale osvěží a zároveň vám dodá potřebnou energii. Vysvětlíme vám, jak cold brew připravit a o co se v tomto případě vlastně jedná.

Co to je cold brew?

Jak už název napovídá, káva cold brew se nepřipravuje z horké vody, ale ze studené. Na přípravu kávy za studena se hodí například french press. Tento způsob je udržitelnější než používání kávových filtrů, protože se při něm nehromadí výrobky na jedno použití. Kávovou sedlinu lze následně také použít jako hnojivo pro květiny. Abyste si v budoucnu nemuseli objednávat studenou kávu „s sebou“, vysvětlíme vám, jak ji připravit, a přiložíme recept. Protože udržitelněji žít můžete jen tehdy, když víte jak.


Na co si dát při přípravě pozor?

Při přípravě kávy za studena je třeba mít na paměti několik věcí. Potřebujete celá kávová zrna, která je nejlepší umlít těsně před použitím na střední stupeň. K tomu potřebujete mlýnek na kávu. Pro optimální chuťový zážitek je nejlepší zvolit zrna z kávovníku arabica. Hrubě namletá zrna se poté zalijí vodou. Na rozdíl od espressa nebo filtrované kávy si však kávu nelze vychutnat okamžitě. Musí se uchovávat v chladničce po dobu nejméně 8 hodin, kdy voda absorbuje aroma kávy. Poté se kávová sedlina odfiltruje. Cold brew káva je velmi vhodná pro skladování v chladničce a pro přípravu ledové kávy.


Veganská verze kávy cold brew

I vegané si chtějí pochutnat na cold brew se zmrzlinou a šlehačkou. Pokud jde o ledovou kávu, nemusí naštěstí ani oni o nic přijít. Veganskou zmrzlinu můžete jednoduše připravit například z kokosového mléka. A na získání veganské šlehačky vyšlehejte vodu z cizrny.

Recept na cold brew

Suroviny

  • zrnková káva (např. od dmBio)
  • rostlinný nápoj (např. dmBio Barista)
  • třtinový cukr
  • cizrna
  • kakaové boby

Příprava

  1. Kávová zrna umelte nahrubo na mlýnku na kávu. Na jeden litr kávy cold brew budete potřebovat přibližně 100 g kávových zrn.
  2. Zrnkovou kávu vložte do french pressu, zalijte vodou a dejte do chladničky alespoň na osm hodin.
  3. Po osmi hodinách můžete kávu přefiltrovat a část z ní nalít do sklenice.
  4. Poté ji doplňte rostlinným nápojem a přidejte led.
  5. Pokud chcete, oslaďte třtinovým cukrem.
  6. Pro veganskou šlehačku rozmixujte vodu z cizrny a přidejte ji do kávy.
  7. Nakonec sklenici ozdobte kakaovými boby a přidejte do ní udržitelné brčko.

Nyní vám už nic nestojí v cestě k udržitelnému požitku!