Active Beauty
Čaj a další suroviny jako hnojivo pro rostliny
Text: Redaktion

Green Idea

Čaj a další suroviny jako hnojivo pro rostliny

Stačí na chvilku vypnout, užít si trochu času pro sebe a zalít čaj: Pro mnoho lidí představuje čaj útočiště klidu v každodenním životě. Jen málo z nich však ví, že ho lze použít také jako hnojivo pro rostliny.
Ať už po stresujícím dni, nebo jen tak: Čaj si často spojujeme s odpočinkem v každodenním životě. Od ranního černého čaje na probuzení přes odpolední zelený čaj na povzbuzení až po večerní, zklidňující z heřmánku. Týden co týden spotřebujeme spoustu čajových sáčků, a kdybychom je skladovali na jednom místě, rychle by vytvořily malou horu. Jak při tom myslet na životní prostředí a čajové sáčky upcyklovat?


Čajové sáčky do konve

Ve skutečnosti se v použitém čajovém sáčku stále skrývá hnojivo pro rostliny. Podobně jako kávová sedlina se dá i čaj použít jako podpora růstu. Černý čaj například chrání před škůdci, zelený čaj je zase vynikající pro zlepšení půdy. Nejlepší je používat čaje bez mikroplastů z biologického zemědělství, například od dmBio.

A jak z čaje vyrobit hnojivo? Použité čajové sáčky vložte na několik hodin do konve s vodou. Poté stačí rostliny zalít touto vodou bohatou na živiny.

Více hnojiva pro půdu bez rašeliny

Když recyklujete čajový sáček, šetříte tím peníze a chráníte životní prostředí. Zamezíte totiž vzniku odpadu a získáte další hnojivo pro půdu bez rašeliny. Půda bez rašeliny je šetrnější k životnímu prostředí a chrání rašeliniště, která jsou důležitým a pomalu obnovitelným zdrojem této půdy.


Dobré vědět:

Rašeliniště po celém světě vážou obrovské množství uhlíku. Při jejich odvodňování za účelem těžby rašeliny se vázaný uhlík uvolňuje, spojuje se s kyslíkem a vzniká CO2. Ale čím to, že si lidé rašelinu tak oblíbili? Je levná, dobře absorbuje živiny, dlouho uchovává vodu a kypří půdu. Proto je potřeba rostliny v půdě bez rašeliny více hnojit, ideálně organickou variantou.


Hnojivo, kam až oko dohlédne

Existuje řada dalších způsobů, jak rostliny hnojit přirozenou cestou. Kromě upcyklace čajových sáčků se používá také například léčivá hlína nebo kávová sedlina. Dokonce i poslední doušek nealkoholického piva můžete čas od času použít na zalévání jako vodu obsahující chmel a slad. Mimochodem: Bylinky milují rozdrcené vaječné skořápky, které jednoduše rozmačkáte v hmoždíři.