Active Beauty
Quinoa: S těmito 6 tipy vám bude chutnat!
Text: Silke Roessel

Zdravě & chutně

Quinoa: S těmito 6 tipy vám bude chutnat!

Semínka quinoy již dávno dobyla i naše kuchyně a neměla by proto chybět v žádném zdravém jídelníčku. Na co bychom si měli dát při její přípravě pozor?
Vaření quinoy není tak snadné. Podobně jako u kuskusu je základem chuti správná příprava. Pokud se nám příprava povede, může chutnat nejen jako zdravá superpotravina: Quinoa mimo jiné dodává železo, je plná bílkovin, posiluje nervy a neobsahuje lepek - tedy žádnou pšenici. Semínka bohatá na živiny jsou proto ideálním základem pro snídaňovou kaši, exotické saláty nebo zdravé bowls.


Jak uvařit quinou: základní recept

Začneme tím nejdůležitějším: Před vařením propláchněte quinou studenou vodou, dokud není voda úplně čirá. Propláchnutím se vyplavují ze slupek všechny hořké rostlinné látky. Poté zalijte tato semínka plná energie dvojnásobným množstvím vody, přidejte špetku soli a přiveďte je k varu. Vaříme na mírném plameni s přikrytou pokličkou asi 15 minut, pak necháme 10 minut odstát, lehce promícháme - a hotovo!

6 tipů, jak chutně připravit quinou

1. Rýžovar místo klasického hrnce

Quinou lze skvěle připravit v rýžovaru. Výhoda: Získá tak mimořádně krémovou konzistenci, voda se nevyvaří a quinoa se tak nemůže připálit.


2. Orestování pro lepší chuť

Chcete-li zvýraznit oříškovou chuť quinoy, lehce ji před vařením orestujte. Zrníčka tak mohou plně rozvinout svoji chuť.


3. Okořeňte ji již při vaření

Hned na začátku přidejte zeleninový vývar, bylinky nebo rajský protlak. Quinoa tak absorbuje chutě již během vaření.


4. Křupky pro výraznější chuť

Speciální doplněk vaší snídaně - křupavé quinoa křupky. Uvařte quinou jako obvykle a poté ji několik minut opékejte na plechu při teplotě 180 stupňů dozlatova.


5. Zjemnění před podáváním

Těsně před servírováním přidejte ke quinoi kousek másla nebo lžíci olivového oleje. Díky tomu bude zdravý pokrm ještě krémovější a chutnější.


6. Quinoa jako dezert

Quinoa se také skvěle hodí jako základ pro lahodný dezert. Vařte ji asi 15 minut v mléce místo ve vodě. Poté ji ochuťte skořicí, medem nebo cukrem.