Vyhlaste válku nadváze i podváze
Internet se stal doslova světem extrémů. Na jedné straně pózují na bezchybných fotografiích velmi hubené influencerky se zataženým břichem a své sledovatele tím uvádí do stresu. Podle studie od EU Kids Online byla už každá třetí dívka na sociálních sítích konfrontovaná s obsahem, který „thinspiroval“ k nezdravému hladovění. Na druhé straně vidíme plus size hvězdy jako Rebel Wilson, které sledují miliony obdivovatelů. Tato baculatá komička z Hollywoodu se kvůli své kariéře jednoduše projedla k větší velikosti: „Jak můžu pobavit více lidí? Jednoduše tím, že ztloustnu!“
V současnosti také narůstá obliba hashtagu #eatingdisorderrecovery odkazujícího na zotavení z poruchy příjmu potravy. Pod tímto hashtagem se ukrývá velké množství příspěvků bývalých obětí svých diet, které motivují ostatní k vytvoření si pozitivního pohledu na jídlo a nalezení rovnováhy. Aneb jak říká jedna žena z instagramového davu: Nikdo nedluží společnosti určitou tělesnou míru!
Co způsobuje tělu podváha a nadváha
Negativní dopady na zdraví mají oba extrémy, jak přemíra, tak nedostatek kilogramů.
- Podvyživení lidé bývají náchylnější na nejrůznější infekce a osteoporózu, pokud onemocní, jejich tělo disponuje menšími zásobami. Kdo hodně zhubne na váze, aniž by posílil svalstvo, riskuje problémy s oběhovým systémem.
- Nadváha s sebou nese také zdravotní problémy. Především břišní tuk představuje nebezpečí a může mít velké následky. K tomu se přidávají problémy s klouby, nebezpečí onemocněním cukrovkou a zvýšené riziko rakoviny.
To si evidentně uvědomila také Rebel Wilson. Ta pojala svůj rok 2020 jako čas pro změnu a soustředí se na cvičení, přičemž se pokouší vyhýbat cukru a nezdravým pokrmům. Po pár měsících je výsledkem jejího snažení početný úbytek kilogramů, avšak rozhodně ne ženskosti nebo humoru.
Jídlo jako přítel: Jak dosáhnout své vysněné váhy
- Co by mělo být hlavním cílem při hubnutí?
Jedná se o nastavení stravovacích návyků se zaměřením na redukci váhy a následné udržení nově dosaženého pocitu lehkosti. To vše bez diet, a především s požitkem.
- Zhubnout můžeme prý jen s jídlem. Co tedy jíst, abychom zdravě zhubli?
Jednou na první pohled možná banální, ale velmi důležitou věcí, kterou musíme začít, je přestat vnímat jídlo jako nepřítele a začít ho chápat jako přítele. Lidé, kteří nesnídají, mají tendence k přibírání na váze. Jedinci, jež rádi konzumují nízkotučné produkty, stejně tak. Lidé, kteří se v rámci hubnutí úplně vzdají čokolády a vína, u tohoto režimu dlouho nevydrží.
Jinými slovy to znamená, že bychom měli snídat, následně si dopřát dobrý oběd a nakonec si užít lehkou večeři. Neměli bychom vynechávat dobré sacharidy a měli bychom vařit z čerstvých surovin a mezi hlavními jídly dopřát tělu odpočinek a čas na trávení. Na rozdíl od diet, u nichž na určitou dobu slepě omezíme příjem kalorií, se u zdravého stravování jedná o celoživotní proces, který zkrátka nekončí. Což je dobré.
Vědomé stravování je vědomým rozhodnutím: Ano, během rodinného oběda u maminky si s klidným srdcem dopřeju meruňkové knedlíky, ale už si zkrátka nedám sušenku ani buchtu, která u mě dříve musela doprovázet každý šálek kávy. Mít tělo, jež máme rádi, je osobním rozhodnutím každého z nás, ke kterému musíme dospět sami. Dokud opravdu nebudeme chtít něco změnit, žádná zázračná dieta nám nepomůže.
- Jak lze určit ideální váhu?
Na tuto otázku vlastně neexistuje jednoznačná odpověď, protože každý člověk je zcela individuální. A s tím bychom k sobě měli také přistupovat. BMI (Body-Mass-Index) je z dnešního hlediska již docela zastaralou hodnotou, která nevypovídá nic o poměru svalů a tuků v těle. Výživoví poradci s ním proto příliš nepracují. Mnohem důležitější je to, jak chce daná osoba vidět samu sebe: Co je pro ni zcela osobně tou nejlepší variantou sebe sama. Pro někoho je to 60, pro jiného 80 kilogramů. Opět záleží na vědomém rozhodnutí každého z nás.