Active Beauty
Jarní brunch: 2 vegetariánské recepty
Text: Anita Freistetter, Harald Wieser

Vědomý požitek

Jarní brunch: 2 vegetariánské recepty

Jehňátka, kuřátka i telátka mohou letos o Velikonocích zůstat naživu, protože tentokrát je na menu vegetariánský brunch. Po postní době je totiž konečně zase čas hodovat.
Zkuste letos o Velikonocích některý z našich vegetariánských pokrmů a užijte si s rodinou bruch v duchu vědomého a zdravého stravování.


Nákyp z jahel a tvarohu

Doba přípravy: asi 20 minut plus 45 minut pečení

Suroviny na 1 velkou zapékací mísu:

  • 140 g jahel
  • 400 ml mandlového nápoje
  • 50 g mandlí
  • 2 lžíce medu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 hrušky
  • 1 kg nízkotučného tvarohu
  • 5 vajec
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 špetka kardamomu
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • 1 špetka mletého hřebíčku


Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Do hrnce dejte jáhly, mandlový nápoj a vanilkový cukr. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 10 minut. Poté jáhly sceďte a nechte mírně vychladnout.
  2. Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s medem do pěny. Přidejte skořici, nové koření, kardamom, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek a vše promíchejte. Poté do směsi vmíchejte jáhly a tvaroh.
  3. Bílky vyšlehejte do tuha a vmíchejte je do směsi, kterou vlijte do zapékací mísy. Hrušky nakrájejte na silné plátky a rozložte je do mísy.
  4. Pečte v troubě 45 minut. Mandle nasekejte najemno, posypte jimi nákyp a ještě teplý si ho vychutnejte.

Vegetariánské velikonoční rolády

Doba přípravy: 80 minut

Suroviny pro 4 osoby:

  • 300 g rýže basmati
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • 300 ml zeleninového vývaru (bez droždí)
  • 150 g ovesné/sójové alternativy smetany
  • 1 červená paprika
  • 200 g žampionů
  • 1 hlávka zelí
  • 2 cibule
  • 200 g goudy
  • 2 vejce
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 svazek pažitky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • kuchyňská nit


Příprava:

  1. Rýži uvařte. Papriku očistěte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Žampiony očistěte a nakrájejte nahrubo. Goudu nastrouhejte. Pažitku omyjte, osušte a nasekejte. Dvě lžíce pažitky si dejte stranou.
  2. Papriku, houby, goudu a pažitku smíchejte s uvařenou rýží a vejci. Osolte a opepřete. Ze zelí sloupněte osm velkých listů, omyjte je, osušte a blanšírujte ve vroucí osolené vodě asi pět minut. Poté je nechte okapat. Na listy rozprostřete náplň. Okraje přehněte dovnitř, listy srolujte a omotejte nití.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno, rozehřejte olej a rolády na něm po celém povrchu opečte. Přidejte cibuli a osmahněte ji. Zalijte vývarem a alternativou smetany. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Poté roládu vyjměte a uchovávejte ji v teple.
  4. Pro zahuštění omáčky smíchejte škrob se dvěma lžícemi vody, směs přidejte do šťávy a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Nakonec vložte rolády do omáčky a posypte je zbylou pažitkou.