Active Beauty
Šťavnaté mrkvové muffiny
Text: Carolina Forstner, Rezepte: StockFood

Velikonoční snídaně

Šťavnaté mrkvové muffiny

Zelenina v těstě na sladko? Od dob cuketových a rebarborových koláčů to už není žádná vzácnost – naštěstí. Díky zelenině jsou dezerty šťavnatější a bohatší na vitamíny, zatímco chuť zeleniny zůstává vždy příjemně v pozadí. Tyto mrkvové muffiny jsou miniaturní verzí oblíbeného mrkvového dortu a díky datlové polevě s krémovým sýrem jsou ozdobou každého velikonočního brunche.

Mrkvové muffiny s datlovou polevou ze smetanového sýra

Ingredience na 12 mrkvových muffinů

  • trochu rostlinného oleje a mouky na vysypání plechu
  • 2 mrkve
  • 80 g rozinek
  • 80 g pekanových ořechů
  • 1 bio pomeranč
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 150 g měkkého másla
  • 150 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce džusu nebo mléka

Poleva

  • 100 g vypeckovaných sušených datlí
  • 250 g smetanového sýra
  • 125 g měkkého másla

Příprava mrkvových muffinů

1. Předehřejte troubu a připravte plech na pečení
Předehřejte troubu na horní a dolní ohřev na 180 °C. Jamky plechu na pečení muffinů vymažte olejem a vysypte moukou.
2. Připravte těsto na muffiny
Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Rozinky a pekanové ořechy nahrubo nasekejte. Pomeranč omyjte, osušte, kůru jemně nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kořením. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce a promíchejte. Přidejte sypkou směs a smíchejte s pomerančovou šťávou nebo kůrou, džusem/mlékem, mrkví, rozinkami a pekanovými ořechy.
3. Pečte muffiny
Těsto nalijte do jamek a pečte v troubě přibližně 25 minut. Vyjměte muffiny z trouby a nechte je vychladnout.
4. Příprava polevy a zdobení muffinů
Na polevu rozmixujte datle se 2 lžícemi horké vody v kuchyňském robotu, dokud nebudou lehce změklé. Přidejte smetanový sýr a máslo a rozmixujte do krémové konzistence. Muffiny potřete krémem.

Velikonoční brunch pro všechny

Nezáleží na tom, zda jste se během půstu vzdali čokolády a dalších potravin, nebo ne. Bohatě prostřený velikonoční stůl potěší srdce všech mlsounů. Kromě těchto šťavnatých mrkvových muffinů patří na každý sváteční stůl samozřejmě i klasická velikonoční pomlázka. Pokud máte vedle čokoládových velikonočních zajíčků a sladkého velikonočního beránka ještě místo, je svěží velikonoční salát ideální volbou. Jarní salát se podává s křupavými smaženými plátky polenty.