Recept na kaštanovou polévku:

Co budete potřebovat

  • 250 g brambor
  • 200 g pórku
  • 1 větší bílou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g hotových jedlých kaštanů
  • trochu oleje na orestování
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 600 ml vody
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř, chilli vločky
  • špetku skořice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekané čerstvé petržele

Postup

1. Připravte si zeleninu
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pórek, cibuli i česnek nakrájejte nadrobno.

2. Uvařte zeleninu
V hrnci rozehřejte trochu oleje, přidejte zeleninu i kaštany a krátce orestujte. Poté přilijte víno a vývar rozmíchaný ve vodě. Okořeňte muškátovým oříškem, solí, pepřem, chilli a špetkou skořice. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud vše nezměkne.

3. Polévku rozmixujte a dolaďte chuť
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte smetanu a nasekanou petržel, promíchejte – a hotovo. Výsledkem je sametově jemná kaštanová polévka, která krásně zahřeje.