Active Beauty
Vegan streetfood: Jde to i zdravě
Text: Harald Wieser

Recept na burrito

Vegan streetfood: Jde to i zdravě

I vegani si rádi pochutnají na hamburgeru, burritos nebo tacos – hledají však alternativy bez přísad živočišného původu. Vyzkoušejte recept na veganské burrito a přesvědčte se, že i veganské jídlo může chutnat skvěle. Možná vyvrátíme i vaše přesvědčení, že koncept street food produkuje jen levné, nekvalitní a nezdravé pochutiny.

Vegan streetfood zaznamenává kulinářský obrat

Stánky s veganskými pochoutkami, které můžete smlsnout i při spěchání na vlak nebo schůzku, dnes už nabízí bohatou kompozici chutí a vůní. Veganská kuchyně sází na kreativní kombinace čerstvých, sezónních surovin. Ty často pocházejí z ekologického zemědělství. Tento kulinářský obrat navíc souzní s ochranou životního prostředí.

Recept: Veganské burrito s nakládanou mrkví a seitanem

Suroviny:


Na mrkev:
2 velké mrkve
1 červená cibule
2 bobkové listy
1 paprička jalapeño
½ lžičky sušeného oregána
1 lžička soli
3 lžíce bílého octa

Na náplň:
100 g quinoy
325 g seitanu
2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:
2 stroužky česneku
100 ml pomerančové šťávy
40 ml limetkové šťávy
4 lžíce kečupu
¼ chilli ancho
½ lžičky soli
80 ml tequily
½ lžičky limetkové kůry

K tomu:
4 pšeničné tortilly
4 velké listy salátu (např. římského)

Příprava:


1. Mrkev nakrájejte na větší kousky, stejně tak cibuli.

2. Mrkev, cibuli a bobkové listy vložte do vody a vařte asi 10 minut. Poté vodu slijte a nakrájejte na kolečka jalapeño. Zeleninu smíchejte s oregánem, solí a octem a nechte odpočívat.

3. Quinou důkladně propláchněte horkou vodou. Následně ji přiveďte k varu ve 200 ml vody a vařte na mírném plameni 10 minut. Poté odstavte a nechte 16 minut odpočívat pod pokličkou.

4. Na omáčku nasekejte česnek nahrubo a promíchejte ho s ostatními surovinami, kromě limetkové kůry. Tu vmíchejte až nakonec.

5. Seitan natrhejte nebo nakrájejte na proužky a opečte na olivovém oleji. Stačí ho smažit zhruba 6 minut. Občas promíchejte. Jakmile jsou kousky křupavé, stáhněte plamen, přilijte omáčku a duste 2–3 minuty.

6. Tortilly opékejte na suché pánvi z každé strany asi půl minuty. Listy salátu omyjte. Do středu tortilly vložte quinou, na ni rozprostřete seitan a navrch dejte mrkev a jeden list salátu. Burrito přeložte nejprve po stranách a následně ho srolujte.

Tip: Místo mrkve vyzkoušejte také jinou zeleninu. Do tohoto burrita se hodí třeba zelené fazolky nebo pak choi.