Švestkový crumble: Recept jako od babičky
Co může být lepšího než domácí švestkový crumble? S naším receptem na crumble připravíte tento sladký dezert během chvilky.
Švestkový crumble
Dezert crumble pochází původně z Velké Británie a v době druhé světové války byl – kvůli přídělům potravin – novým a neotřelým dezertem z ovoce a nadrobeného těsta. Dnes je crumble oblíbeným dezertem a konzumuje se v nejrůznějších ovocných variantách.
Co budete potřebovat
- 750 g čerstvých švestek
- 1 balení bourbonské vanilky
- špetku mletého kardamomu
- 150 g mouky (typ 405)
- 100 g cukru
- 100 g studeného másla (nakrájeného na kousky)
- 20 g ovesných vloček
- ½ lžičky skořice
- špetku soli
- 1 lžíci moučkového cukru
- trochu másla na vymazání formy
- vanilkovou zmrzlinu na servírování
Postup
1. Předehřejte troubu, připravte ovoce
Předehřejte troubu na 180 °C s horkovzduchem a vymažte zapékací misku dostatečným množstvím másla. Poté umyjte švestky, vypeckujte je, rozkrojte na poloviny, vložte do velké mísy, dobře promíchejte s bourbonovou vanilkou a kardamomem a odložte stranou.
2. Smíchejte drobenku
Poté v míse dobře promíchejte mouku, cukr, nakrájené studené máslo, ovesné vločky, skořici a špetku soli a rukama vypracujte drobenku.
3. Vložte svěstky do trouby
Švestky vložte do vymazané formy a posypte drobenkou. Pečte na střední úrovni trouby asi 25 až 30 minut dozlatova. Crumble můžete na ozdobu posypat trochou moučkového cukru. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.