Švestkový crumble

Dezert crumble pochází původně z Velké Británie a v době druhé světové války byl – kvůli přídělům potravin – novým a neotřelým dezertem z ovoce a nadrobeného těsta. Dnes je crumble oblíbeným dezertem a konzumuje se v nejrůznějších ovocných variantách.

Co budete potřebovat

  • 750 g čerstvých švestek
  • 1 balení bourbonské vanilky
  • špetku mletého kardamomu
  • 150 g mouky (typ 405)
  • 100 g cukru
  • 100 g studeného másla (nakrájeného na kousky)
  • 20 g ovesných vloček
  • ½ lžičky skořice
  • špetku soli
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • trochu másla na vymazání formy
  • vanilkovou zmrzlinu na servírování


Postup

1. Předehřejte troubu, připravte ovoce

Předehřejte troubu na 180 °C s horkovzduchem a vymažte zapékací misku dostatečným množstvím másla. Poté umyjte švestky, vypeckujte je, rozkrojte na poloviny, vložte do velké mísy, dobře promíchejte s bourbonovou vanilkou a kardamomem a odložte stranou.

2. Smíchejte drobenku

Poté v míse dobře promíchejte mouku, cukr, nakrájené studené máslo, ovesné vločky, skořici a špetku soli a rukama vypracujte drobenku.

3. Vložte svěstky do trouby

Švestky vložte do vymazané formy a posypte drobenkou. Pečte na střední úrovni trouby asi 25 až 30 minut dozlatova. Crumble můžete na ozdobu posypat trochou moučkového cukru. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.