Vaření bez lepku
Lidé trpící celiakií se sice musí vzdát všech potravin s lepkem, přesto může být jejich jídelníček pestrý. Alternativy jim poskytnou například rýže, proso nebo pseudoobiloviny jako amarant, quinoa, pohanka či sójové produkty. Ani vaření pro hosty s nesnášenlivostí lepku tak nemusí být komplikované. A tento pokrm bude navíc chutnat i všem ostatním.
Pohankovo-zeleninová pánev
Doba přípravy: 25 minut
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 120 g pohanky
- 1 lžičku jablečného octa
- 1 lžíci kokosového oleje
- 100 g špenátu
- 10 žampionů
- 10 cherry rajčátek
- 1/2 brokolice
- 1 stroužek česneku
- 250 ml vody
Na dressing:
- 2 lžíce sezamové pomazánky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžičku jablečného octa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
Příprava:
- Vodu se lžičkou octu a pohanku dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pohanku vařte při mírné teplotě asi 15 minut. V mezičase očistěte zeleninu a nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozehřejte kokosový olej, na kterém krátce opečte lisovaný česnek. Potom přidejte žampiony a zeleninu – kromě špenátu – a pár minut společně restujte. Přilijte suroviny na dressing a za stálého míchání duste, dokud žampiony a rajčata nezměknou.
- Nakonec do pánve přidejte špenát.
- K hotové směsi vsypte pohanku a vše důkladně promíchejte. Rozdělte na dva talíře a okamžitě servírujte.