Active Beauty
Vaření bez lepku

Vaření bez lepku

Lidé trpící celiakií se sice musí vzdát všech potravin s lepkem, přesto může být jejich jídelníček pestrý. Alternativy jim poskytnou například rýže, proso nebo pseudoobiloviny jako amarant, quinoa, pohanka či sójové produkty. Ani vaření pro hosty s nesnášenlivostí lepku tak nemusí být komplikované. A tento pokrm bude navíc chutnat i všem ostatním.

Pohankovo-zeleninová pánev

Doba přípravy: 25 minut

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 120 g pohanky
  • 1 lžičku jablečného octa
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 100 g špenátu
  • 10 žampionů
  • 10 cherry rajčátek
  • 1/2 brokolice
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml vody

Na dressing:

  • 2 lžíce sezamové pomazánky
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžičku jablečného octa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky

Příprava:

  1. Vodu se lžičkou octu a pohanku dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pohanku vařte při mírné teplotě asi 15 minut. V mezičase očistěte zeleninu a nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozehřejte kokosový olej, na kterém krátce opečte lisovaný česnek. Potom přidejte žampiony a zeleninu – kromě špenátu – a pár minut společně restujte. Přilijte suroviny na dressing a za stálého míchání duste, dokud žampiony a rajčata nezměknou.
  2. Nakonec do pánve přidejte špenát.
  3. K hotové směsi vsypte pohanku a vše důkladně promíchejte. Rozdělte na dva talíře a okamžitě servírujte.