Ovocné recepty: Pečení s jablky a hruškami
Oříšková granola se sušeným jablkem
Na 1 plech budete potřebovat:
- 60 g kokosového oleje
- 100 g medu
- šťávu z 1/2 pomeranče
- 1/2 lžičky skořice
- 300 g ovesných vloček
- 50 g sezamu
- 20 g kokosových plátků
- 120 g lískových oříšků
- 50 g sušených jablečných kroužků
Příprava:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V misce promíchejte rozpuštěný kokosový olej, med a pomerančovou šťávu. Přidejte skořici. V druhé misce smíchejte ovesné vločky, sezam, kokosové plátky a oříšky.
- Suroviny z obou misek důkladně promíchejte dohromady. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a opékejte do zlatohněda asi 20 – 25 minut. Každých 10 minut müsli promíchejte a zkontrolujte.
- Sušená jablka nakrájejte na malé kousky. Granolu vyjměte z trouby a po vychladnutí smíchejte s jablky.
Hruškovo čekanková pizza
Pro 2 osoby budete potřebovat:
Na těsto:
- 150 g pohankové mouky
- 100 g bezlepkové ovesné mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 125 ml podmáslí
- 20 g rozpuštěného másla
- 1 špetku cukru
- 1 špetku soli
Na oblohu:
- 2 malé čekanky
- 1 hrušku
- šťávu z 1/2 citronu
- 2 větvičky rozmarýnu
- 150 g čerstvého kozího sýru
- 2 lžičky medu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Příprava:
- Čerstvé droždí smíchejte s vlažným podmáslím a smíchejte s moukami. Potom přidejte rozpuštěné máslo, cukr a sůl a zpracujte do hladkého těsta. To nechte 45 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Hrušky nakrájejte na plátky. Čekanky omyjte, rozpulte, odstraňte košťály a oddělte jednotlivé listy. Plátky hrušky a listy čekanky pokapejte citronovou šťávou. Rozmarýn nasekejte.
- Těsto rozválejte a rozetřete na něj kozí sýr. Na něj položte čekanky a hrušky, pokapejte je olivovým olejem a medem, osolte a opepřete. Nakonec posypejte rozmarýnem a pečte v nejnižší poloze 20 – 25 minut.
Hruškový bochník s kokosovým krémem a karamelizovanými hruškami
Do 1 hranaté formy budete potřebovat:
- 2 hrušky
- 115 g kokosového oleje
- 140 g javorového sirupu
- 2 velká vejce
- 180 g pohankové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g mletých mandlí
- 1 špetku soli
- 125 g jogurtu
- olej na vymazání formy
Na karamelizované hrušky:
- 6 hrušek
- 50 g cukru
- šťávu z jednoho citronu
- 3–4 lžíce javorového sirupu
Na kokosový krém:
- 150 g kokosového jogurtu
- 2–3 lžíce ztuhlého kokosového mléka
Příprava:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kokosový olej smíchejte s javorovým sirupem a postupně přidávejte vejce. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, solí a mandlemi.
- Rozpůlené hrušky bez jádřince nakrájejte na kousky 1×1 cm. Moukovou směs smíchejte s vaječnou směsí, přidejte hrušky a jogurt.
- Pečicí formu vymažte kokosovým olejem a nalijte do ní těsto. Pečte 45-55 minut.
- V pánvi zkaramelizujte cukr. Oloupané půlky hrušek s odstraněným jádřincem obalte v karamelu. Přidejte citronovou šťávu a javorový sirup a hrušky za neustálého míchání 5 minut vařte.
- Kokosový jogurt smíchejte s tuhým kokosovým mlékem. Kokosový krém rozetřete na upečený bochník a ozdobte hruškami.