Active Beauty
Dejte šanci biopotravinám

Recept

Dejte šanci biopotravinám

Biopotraviny si nacházejí místo ve stále větším počtu domácností. Důvodem je rostoucí zájem o životní prostředí, snaha udělat maximum pro své zdraví i láska k přírodě. Pokud i vy patříte k fanouškům lehkých pokrmů, které jsou plné lahodné chuti a bezpečně vás zasytí, vyzkoušejte recepty, které pro vás exkluzivně připravila blogerka MaruškaVEG.

Cuketová rolka s rýží

Na 4 rolky budeme potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 130 g dmBio rýže na rizoto
  • 800 ml dmBio zeleninového vývaru (1-2 kostky)
  • 2 lžíce dmBio slunečnicového oleje
  • 50 g dmBio slunečnicových semínek
  • 1 větší cuketu
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Cibuli a česnek si nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Nesmažíme příliš dlouho, aby nám česnek nezhořkl.
  2. K cibuli a česneku přidáme najemno nastrouhanou mrkev, slunečnicová semínka a rýži. Vše lehce orestujeme a pomalu podléváme vývarem. Vývar přiléváme vždy, když se rýže začne lepit na dno pánve. Přiléváme do doby, než bude rýže měkká.
  3. V průběhu vaření rizota si nakrájíme na plátky cuketu. Plátky cukety si položíme na pracovní plochu a nasolíme. Cuketa po chvíli pustí vodu. Cuketu osušíme a osmahneme na oleji.
  4. Rizoto dáme na cuketu a zarolujeme.
  5. Ozdobíme opraženými semínky a mrkví.

Tip: Rizoto bude v cuketě lépe držet, pokud ho necháte trochu vychladnout. Horké rizoto bude z cukety vytékat.

Čočkový kari krém

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 2 cibule
  • 2 lžíce dmBio slunečnicového oleje
  • 150 g dmBio červené čočky
  • 250 g batátů
  • 500 ml dmBio zeleninového vývaru (1 kostka)
  • 200 ml dmBio kokosového mléka
  • sůl, pepř, kari

Na ozdobení:

  • kokosové plátky
  • sezam
  • petrželku

Příprava:

  1. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme s kari na oleji.
  2. Propláchneme si červenou čočku a přidáme do hrnce k cibuli společně s očištěnými a na kostičky nakrájenými batáty. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme čočku s batáty do měkka.
  3. Po uvaření rozmixujeme dohladka a přimícháme kokosové mléko. Dochutíme solí, pepřem a kari.
  4. Krém můžeme ozdobit kokosovým mlékem nebo kokosovými plátky, sezamem, petrželkou a opečenými batáty.

Arašídová omáčka s cizrnou a jahelnou kaší

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 150 g dmBio jáhel
  • 100 ml dmBio sójového nápoje
  • 1 balení dmBio cizrny ve skle
  • 2 lžíce dmBio slunečnicového oleje
  • 2 lžíce koření (sůl, sladká paprika, bazalka)
  • 70 g dmBio arašídového krému
  • 200 ml dmBio sójové alternativy smetany
  • sůl, pepř, petrželku

Příprava:

  1. Cizrnu si vyndáme ze sklenice a propláchneme. Smícháme s olejem, kořením a dáme péct na 200 °C na 20 minut.
  2. Jáhly spaříme, aby nebyly hořké, poté je zalijeme vodou a vaříme do měkka. Po uvaření přidáme sójový nápoj dle potřeby a rozmixujeme na konzistenci kaše, dochutíme solí.
  3. Na pánvičku si dáme arašídový krém a sójovou smetanu. Prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Vše servírujeme společně. Zdobíme čerstvou petrželkou.

Kokosové tyčinky

Na 12 kusů budeme potřebovat:

  • 100 g dmBio kešu ořechů
  • 200 g dmBio kokosových plátků
  • 50 ml dmBio agávového sirupu
  • 50 g dmBio hořké čokolády

Příprava:

  1. Kokosové plátky vložíme do mixéru a lehce rozmixujeme. Hrstku rozmixovaných plátků si odebereme stranou na později.
  2. Do mixéru ke kokosu přidáme kešu ořechy a vše mixujeme, dokud kokos a kešu nepustí tuk a hmota nebude lehce lepivá.
  3. Rozmixovanou hmotu si přendáme do mísy a přidáme k ní odebraný kokos a sirup. Vše smícháme.
  4. Vytvarujeme tyčinky, které poté vložíme na půl hodiny do lednice či mrazáku.
  5. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
  6. Tyčinky máčíme v čokoládě a pokládáme na pečicí papír.
  7. Než budeme tyčinky podávat, vložíme je opět do lednice.

Tip: Tyčinky pokládejte na pečicí papír, ne na talíř. K talíři se tyčinky přilepí a těžce je budete sundávat. Z papíru je odlepíte velice snadno.