Barevné a křupavé saláty jako letní oběd
Jak vypadá ideální letní salát? Čiší z něj originalita, křupe a dobře zasytí. Proto k němu nepotřebujete jen pár zelených lístků, ale také plnou hrst inspirace. Příprava našich neodolatelných salátů vám nezabere víc než 15 minut.
Cizrnovo-rajčatový salát s grilovaným avokádem
Na opečeném chlebu se z tohoto salátu stane luxusní varianta klasického avokádového toastu.
Doba přípravy: 15 minut
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 1 cizrnu ve skle
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 8 lžic sezamové pomazánky
- 1 lžíci omáčky Hoisin
- 2 avokáda
- 200 g cherry rajčátek
- 1/2 salátové okurky
- čerstvou mátu
- 1/2 citronu
- sůl
- pepř
Příprava:
- Cizrnu nechte okapat a potom 3 minuty restujte na lžíci slunečnicového oleje. Pokapejte Hoisin omáčkou a restujte další dvě minuty.
- Cizrnu přendejte do misky. Avokáda rozpulte, odstraňte pecku, posypte solí a pepřem a dužinou položte na 5 minut na rozpálenou pánev, dokud nebude lehce křupavá.
- Mátu nasekejte nadrobno, okurku nakrájejte na kostičky a rajčátka na čtvrtky. Vše smíchejte s cizrnou a ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Směs naplňte do avokád a podávejte se sezamovou omáčkou.
Kedlubnový salát s jablkem, kozím sýrem a brusinkami
Kedluben díky jeho neutrální chuti snadno využijete do spousty pokrmů. Perfektně chutná syrový i dušený.
Doba přípravy: 15 minuty
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce vlašských oříšků
- 2 lžíce brusinek
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce balzamika
- 1 kedluben
- 1 zelené jablko
- 60 g kozího sýru
- 1 hrst rukoly
- 1 lžíce hořčice
- sůl
- pepř
Příprava:
- Na dressing smíchejte olej, med, balzamiko, hořčici, sůl a pepř a pomocí metličky vše důkladně vyšlehejte.
- Rukolu opláchněte. Jablko a kedluben omyjte a nakrájejte na kostičky. Poté všechny tři suroviny promíchejte s dressingem.
- Vlašské ořechy nasekejte, kozí sýr rozdrobte a oboje nasypejte na salát. Nakonec ozdobte brusinkami.