Active Beauty
Barevné a křupavé saláty jako letní oběd

Barevné a křupavé saláty jako letní oběd

Jak vypadá ideální letní salát? Čiší z něj originalita, křupe a dobře zasytí. Proto k němu nepotřebujete jen pár zelených lístků, ale také plnou hrst inspirace. Příprava našich neodolatelných salátů vám nezabere víc než 15 minut.

Cizrnovo-rajčatový salát s grilovaným avokádem

Na opečeném chlebu se z tohoto salátu stane luxusní varianta klasického avokádového toastu.

Doba přípravy: 15 minut

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 1 cizrnu ve skle
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 8 lžic sezamové pomazánky
  • 1 lžíci omáčky Hoisin
  • 2 avokáda
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1/2 salátové okurky
  • čerstvou mátu
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Cizrnu nechte okapat a potom 3 minuty restujte na lžíci slunečnicového oleje. Pokapejte Hoisin omáčkou a restujte další dvě minuty.
  2. Cizrnu přendejte do misky. Avokáda rozpulte, odstraňte pecku, posypte solí a pepřem a dužinou položte na 5 minut na rozpálenou pánev, dokud nebude lehce křupavá.
  3. Mátu nasekejte nadrobno, okurku nakrájejte na kostičky a rajčátka na čtvrtky. Vše smíchejte s cizrnou a ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. Směs naplňte do avokád a podávejte se sezamovou omáčkou.

Kedlubnový salát s jablkem, kozím sýrem a brusinkami

Kedluben díky jeho neutrální chuti snadno využijete do spousty pokrmů. Perfektně chutná syrový i dušený.

Doba přípravy: 15 minuty

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce vlašských oříšků
  • 2 lžíce brusinek
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce balzamika
  • 1 kedluben
  • 1 zelené jablko
  • 60 g kozího sýru
  • 1 hrst rukoly
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Na dressing smíchejte olej, med, balzamiko, hořčici, sůl a pepř a pomocí metličky vše důkladně vyšlehejte.
  2. Rukolu opláchněte. Jablko a kedluben omyjte a nakrájejte na kostičky. Poté všechny tři suroviny promíchejte s dressingem.
  3. Vlašské ořechy nasekejte, kozí sýr rozdrobte a oboje nasypejte na salát. Nakonec ozdobte brusinkami.