Active Beauty
Florentýnská vejce: Náš nový oblíbený brunch
Text: Carolina Forstner, Rezept: Taverne Agency / Kitchen Trinity

V kuchyni

Florentýnská vejce: Náš nový oblíbený brunch

Brunch potěší každého širokou nabídkou pokrmů. Kromě čerstvého pečiva, pomazánek, ovoce a zeleniny je obvykle nezbytností i chutný vaječný pokrm. Pokud chcete kromě klasického vaječného chodu vyzkoušet i sofistikovanější pokrmy, náš recept na florentýnská vejce je správnou volbou. V této vaječné variaci se pošírované vejce, křupavý toast a čerstvý špenát setkávají se smetanovou holandskou omáčkou.

Florentýnská vejce

Ingredience na 4 porce

  • 1 šalotka
  • 1/2 stroužku česneku
  • 250 g baby špenátu
  • 4 plátky briošky nebo toastu
  • 120 g másla
  • 2 čerstvé žloutky
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • černý pepř
  • 4 lžíce hráškových výhonků
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 vejce
  • 50 ml bílého vinného octa​

Příprava

1. Připravte šalotku, česnek a špenát
Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte najemno. Špenát opláchněte ve studené vodě a osušte.
2. Příprava holandské omáčky
Máslo na holandskou omáčku rozpusťte v hrnci, žloutky smíchejte se 2 lžícemi vody v kovové misce a šlehejte nad horkou vodní lázní, dokud nezhoustnou. Po kapkách vmíchejte máslo. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Přikryjte a udržujte v teple.
3. Příprava výhonků a špenátu
Přiveďte k varu malý hrnec s vodou. Výhonky krátce blanšírujte a nechte dobře okapat. Na špenát rozehřejte v široké pánvi olej. Lehce v něm osmahněte šalotku. Na ně rozprostřete špenát, přikryjte a nechte zavadnout. Osolte a okořeňte.
4. Pošírovaná vejce
Mezitím v hrnci svařte 1 a 1/2 l vody s octem a připravte vejce. Vejce rozklepněte jedno po druhém a každé přesuňte do sklenice nebo malé misky. Odstavte hrnec z ohně, aby se voda již nevařila. Promíchejte ji dřevěnou lžící, aby se vytvořil mírný vír. Vejce pomalu jedno po druhém vsuňte do vody. Lžící táhněte bílek kolem žloutku. Vraťte pánev na oheň a vejce pošírujte 4 až 5 minut.
5. Servírování florentýnských vajec
Toasty opečte dozlatova a rozložte na ně špenát. Děrovanou lžící vyjměte pošírovaná vejce, nechte je okapat a položte je na špenát. Podávejte s holandskou omáčkou a hráškovými výhonky.


Florentýnská vejce: Příběh receptu

Jako každý legendární recept mají i florentýnská vejce různé verze svého původu. Zatímco někteří hovoří o vegetariánské odpovědi na legendární brunch pokrm „Vejce Benedikt“, jiné zdroje dokonce vysledovaly původ tohoto lahodného vaječného pokrmu až do doby renesance. Říká se, že italská princezna Kateřina Medicejská si do své nové vlasti přivezla italské stravovací návyky a recepty, když se v roce 1547 provdala za francouzského krále Jindřicha II. Jelikož Kateřina pocházela z Florencie a pravděpodobně ráda jedla pošírovaná vejce se zeleninovou přílohou, vysvětluje se tím původ florentýnských vajec. Ať už se jedná o královský pokrm, nebo o vegetariánskou variaci na klasiku – kombinaci toastu, pošírovaného vejce, čerstvé zeleniny a krémové holandské omáčky milujeme.