Den matek: Recept na rychlý a vynikající koláč
Zbývá vám jen málo času, ale přesto chcete udělat své mamince velkou radost? Proč jí neupéct lahodný koláč? Nepropadejte panice, náš jednoduchý recept na koláč ke Dni matek zvládnou i začínající cukráři.
Radost na posledních chvíli: Ovocný koláč
Suroviny na formu o průměru 24 cm
- 200 g mouky (plus trochu na vysypání formy)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 125 g měkkého másla pokojové teploty (plus trochu na vymazání formy)
- 100 g cukru + 2 lžíce na posypání
- 1 sáček bourbonského vanilkového cukru
- 3 vejce
- 2 lžíce mléka (nebo jeho rostlinné alternativy od dmBio)
- cca 300 g čerstvého, sezónního ovoce (např. jahody nebo maliny)
- 4 lžíce mandlových plátků
Příprava:
Troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 180 °C. Dno kulaté formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem a vysypejte moukou.V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte mixérem máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a vejce do krémové pěny s bublinkami.
Potom přidejte k pěně směs mouky a mléko a vymíchejte do hladkého těsta. To vlijte do formy a rovnoměrně ho uhlaďte stěrkou.
Ovoce očistěte, osušte a případně rozkrojte na menší kousky. Následně ho rozprostřete na těsto. Koláč posypejte zbytkem cukru a plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut na prostředním roštu. Po vychladnutí je koláč ke Dni matek připravený.
Další tipy na malé i velké radosti a dárky nejen ke Dni matek najdete na dm.cz.
Zbývá vám jen málo času, ale přesto chcete udělat své mamince velkou radost? Proč jí neupéct lahodný koláč? Nepropadejte panice, náš jednoduchý recept na koláč ke Dni matek zvládnou i začínající cukráři.
Radost na posledních chvíli: Ovocný koláč
Suroviny na formu o průměru 24 cm
- 200 g mouky (plus trochu na vysypání formy)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 125 g měkkého másla pokojové teploty (plus trochu na vymazání formy)
- 100 g cukru + 2 lžíce na posypání
- 1 sáček bourbonského vanilkového cukru
- 3 vejce
- 2 lžíce mléka (nebo jeho rostlinné alternativy od dmBio)
- cca 300 g čerstvého, sezónního ovoce (např. jahody nebo maliny)
- 4 lžíce mandlových plátků
Příprava:
Troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 180 °C. Dno kulaté formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem a vysypejte moukou.V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte mixérem máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a vejce do krémové pěny s bublinkami.
Potom přidejte k pěně směs mouky a mléko a vymíchejte do hladkého těsta. To vlijte do formy a rovnoměrně ho uhlaďte stěrkou.
Ovoce očistěte, osušte a případně rozkrojte na menší kousky. Následně ho rozprostřete na těsto. Koláč posypejte zbytkem cukru a plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut na prostředním roštu. Po vychladnutí je koláč ke Dni matek připravený.
Další tipy na malé i velké radosti a dárky nejen ke Dni matek najdete na dm.cz.