Neplýtvejte potravinami

Vyhazování potravin je nejen (ekologický) hřích, ale také plýtvání penězi. Udržitelné nakupování a pečlivé hospodaření s potravinami není tak složité.

Zde je několik tipů, jak se vyhnout plýtvání:
  • Napište si nákupní seznam a držte se ho.
  • Sledujte datum minimální trvanlivosti, ale spoléhejte také na svůj čich, chuť a zrak.
  • Než se potraviny začnou kazit, připravte si jednou nebo dvakrát týdně zbytky jídla.
  • Zmrazte zbytky nebo věci, kterým brzy vyprší doba použitelnosti.
  • Zaznamenávejte si věci, které končí v odpadcích, abyste viděli vzorec toho, co pravidelně vyhazujete, a mohli tomu v budoucnu zabránit.
  • Zbytky jídla skladujte ve vzduchotěsných nádobách v chladničce.
  • Nedotýkejte se jídla (např. okurky) prsty nebo lžičkou, kterou jste již olízli.
  • Nastavte teplotu v chladničce na 4 °C. V porovnání s teplotou 8 °C vydrží potraviny téměř dvakrát déle.