Veganský guláš s kapustou, seitanem a bílými fazolemi
Rychlé, chutné a bohaté na důležité živiny. Pokud máte v chladném období opravdu hlad, proč nezkusit něco opravdu hřejivého? Co takhle veganský guláš s kapustou? Zelenina bohatá na vitamín C nám dodá energii a podpoří náš imunitní systém.
Recept
Suroviny na 4 porce
- 200 g čerstvé kapusty
- 500 g voskovitých brambor
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g seitanu
- 500 ml vody
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 g bílých fazolí z konzervy (250 g okapaných)
- 1 lžička nového koření
- 1 lžíce bílé miso pasty (nepovinné)
- rostlinný olej na smažení
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Příprava
Doba přípravy: 40 minut
1. Připravte kapustu a brambory.
Kapustu omyjte a odstraňte tvrdé stonky, ponechte pouze měkké stonky a listy. Obojí nakrájejte na větší kousky. Oloupejte voskovité brambory a také je nakrájejte na malé kousky. Cibuli a stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. Osmahněte seitan, cibuli a česnek.
Nejprve na velké pánvi s olejem asi pět minut smažte seitan, aby trochu zhnědl. Poté přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte 2–3 minuty, dokud nezprůsvitní. Nyní přidejte nadrobno nakrájený česnek a smažte další dvě minuty.
3. Přidejte brambory.
Vše podlijte zeleninovým vývarem a vodou a přidejte do pánve nakrájené brambory. Poté vše duste na mírném ohni asi osm minut. Nyní přidejte nakrájenou kapustu a vařte dalších deset minut.
4. Přidejte zbývající přísady.
Mezitím otevřete plechovku bílých fazolí a slijte z nich tekutinu. Během posledních pěti minut vaření přidejte fazole do hrnce a dušené maso ochuťte solí, pepřem, kořením a miso pastou (volitelně). Těsně před podáváním posypte muškátovým oříškem nastrouhaným na struhadle.
Tři důvody, proč milovat guláš s kapustou
1. Je bohatý na vitamíny
Kapusta je skutečnou zásobárnou vitamínů. Obsahuje nejen velké množství vitamínu C, ale také vitamíny A, E a K. Vhodná volba pro podporu imunitního systému a pokožky.
2. Obsahuje hodně bílkovin
Strava bohatá na bílkoviny je důležitá nejen pro aktivní životní styl – je také nezbytná pro zdraví kostí. Existuje mnoho druhů zeleniny, které mohou veganům poskytnout dobrý přísun bílkovin. Chytrý hack, který vždy funguje: Přidejte do veganského pokrmu několik fazolí.
3. Skvělá náhražka masa
Kdo říká, že dušené maso musí být vždycky z masa? Seitan v tomto veganském receptu je skvělou náhradou. Je také méně kalorický než například tofu, protože má vyšší obsah vody.