Active Beauty
Vánoce bez vajec: Tři recepty na veganské cukroví

Recept

Vánoce bez vajec: Tři recepty na veganské cukroví

Jste vegani nebo máte během vánočních svátků pozvané hosty, kteří se stravují vegansky? Žádný problém. S našimi recepty na veganské vanilkové rohlíčky, vánoční cantuccini a florentinské cukroví bude talíř s cukrovím pěkně zaplněný, a vánoční pečení bez vajec tak zvládnete docela snadno.

Veganské cukroví – Jaká jsou pravidla?

U veganského cukroví je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel, která platí i pro naše recepty na veganské vánoční cukroví:
  • Vejce se nepoužívají. Místo toho použijte například mandlové máslo.
  • Pokud používáte čokoládu, ujistěte se, že je označena jako veganská. To se obvykle týká čokolády s vyšším obsahem kakaa.
  • Šlehačku lze nahradit například ovesnou smetanou.
  • Místo běžného másla použijte máslo veganské.

Veganské vanilkové rohlíčky

Řadíte se mezi ty, pro které jsou vanilkové rohlíčky tím nejlepším vánočním cukrovím? Pravděpodobně vás zajímá, zda se dá totéž říci i o veganském vánočním cukroví. Kvůli veganské stravě se rozhodně nemusíte vzdávat nebeské vůně vanilky a cukru. Vsadíme se, že vanilkové rohlíčky s veganským máslem budou minimálně stejně tak dobré jako ty, které jste jedli jako děti.

Suroviny

  • 200 g pšeničné mouky typu 405 (např. z dmBio)
  • 2 sáčky bourbonského vanilkového cukru (např. z dmBio)
  • 100 g moučkového cukru na těsto a 20 g na obalení
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 100 g veganského másla

Postup

1. Veganské máslo vyndejte z lednice a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu.
2. Troubu předehřejte na 180 °C na horní i dolní ohřev.
3. V míse smíchejte mouku, nastrouhané lískové oříšky, jeden balíček vanilkového cukru a moučkový cukr.
4. Přidejte veganské máslo a všechny ingredience rychle prohněťte v těsto.
5. Vytvarujte vanilkové rohlíčky a položte je na plech s pečicím papírem.
Tip: Vezměte trochu těsta, rozválejte ho a vytvarujte do tvaru croissantu. Případně existují speciální plechy na pečení vanilkových rohlíčků, aby rohlíčky byly dokonale tvarované.
6. Vložte do trouby a pečte přibližně 15 minut. Jakmile jsou rohlíčky lehce zlatavé, vyjměte je z trouby a ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
7. Po vychladnutí vám už nic nebrání vanilkové rohlíčky sníst.

Veganské vánoční cantuccini

Cantuccini pocházejí z Itálie a nejsou výhradně vánoční. Naše kakaovo-mandlovou verzi může vylepšit kandovanou pomerančovou kůrou a datlemi pro speciální vánoční nádech. Vánoční cantuccini pečte také jen jednou, aby zůstaly pěkně měkké. Místo vajec použijte lahodné mandlové máslo, které se skvěle hodí k nasekaným mandlím v cukroví. Pro lepší konzistenci těsta přidejte veganské máslo.

Suroviny

  • 225 g špaldové mouky, typ 630 (např. z dmBio)
  • mandlové máslo (např. z dmBio)
  • 30 g kakaa (např. z dmBio)
  • 120 g třtinového cukru (např. z dmBio)
  • 75 g veganského másla
  • 75 g mandlí (např. z dmBio)
  • 15 g kandované pomerančové kůry
  • Dle chuti: Datle (např. z dmBio), jemná hořká čokoláda se 70 % kakaa na polevu (např. z dmBio).

Postup

1. Veganské máslo vyndejte z lednice a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu.
2. Troubu předehřejte na 180 °C na horní i dolní ohřev.
3. V míse smíchejte špaldovou mouku s kakaem a třtinovým cukrem.
4. Přidejte devět lžic mandlového a veganského másla, lehce promíchejte.
5. Mandle blanšírujte, nasekejte a přidejte do těsta spolu s kandovanou pomerančovou kůrou.
6. Vložte do mísy. Těsto rychle a dobře prohněťte a vytvořte dva válečky o průměru asi 2 cm.
7. Válečky rozdělte na dvě části. Položte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 20–25 minut.
8. Jakmile je těsto dostatečně pevné, sundejte plech z tepla a nakrájejte asi 1 cm široké cantuccini.
Tip: Vychladlé cantuccini můžete namáčet v čokoládě. K tomu si připravte vodní lázeň, ve které rozpusťte hořkou čokoládu a ponořte do ní polovinu cantuccini. Nechte vychladnout a ihned vložte do formy na sušenky, aby cantuccini neztvrdly.

Veganské florentinské cukroví

Trik veganského florentinského cukroví spočívá v karamelizovaném cukru společně s veganskou alternativou šlehačky – v našem receptu na veganské cukroví je to ovesný krém. Na naši verzi florentinského cukroví také nedáváme třešně, ale zimní brusinky.

Suroviny

  • 60 g třtinového cukru (např. z dmBio)
  • 200 ml ovesného krému Cuisine (např. z dmBio)
  • 50 g veganského másla
  • 200 g vloček nebo plátků mandlí
  • 50 g brusinek (např. z dmBio)
  • jemná hořká čokoláda se 70 % kakaa na namáčení (např. z dmBio)

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C, horní a dolní ohřev.
2. Třtinový cukr zahřívejte v hrnci, dokud nezkaramelizuje.
3. Opatrně přidejte ovesný krém a veganské máslo.
4. Poté vmíchejte plátky mandlí a nadrobno nasekané brusinky.
5. Vytvarujte malé kulaté kopečky a položte je na plech s pečicím papírem.
Tip: Pro dosažení dokonalého tvaru můžete použít máslem vymazaný plech na muffiny, aby bylo všechno cukroví stejně velké.
6. Vložte do trouby a pečte přibližně 15 minut. Jakmile jsou veganské sušenky lehce zlatavé, vyjměte je z trouby.
7. Florentinské cukroví nechte vychladnout a poté je namočte do čokolády.
K tomu si připravte vodní lázeň, ve které rozpusťte hořkou čokoládu a namočte do ní spodní část cukroví. Před uložením cukroví do dózy nebo na tác je nechte vychladnout na mřížce.