Active Beauty
Výživová terapeutka: Sandra Hermanová
Sdílet s přáteli: min.

Výživová terapeutka: Sandra Hermanová

Zdravá strava podle vás není věda. Jak tedy správně jíst?

Nejdůležitější je vyvarovat se extrémům, dietám a odbývání se. Naopak doporučuji jíst vyváženě a tělu dodávat vše potřebné pro jeho zdraví. Často se odbýváme a pak hledáme rychlé zdroje energie, které jsou nutričně chudé. Nedodají nám dostatek vlákniny, bílkovin a ochranných látek, ale obsahují jednoduché cukry a nevhodné tuky. Základem je správný výběr potravin. Neexistují nezdravé potraviny, jen jejich snědené množství.

Zajímala jste se vždy o výživu?
Zajímala jsem se o toto téma už v dospívání. A když jsem pak zjistila, že se jedná také o obor na vysoké škole, věděla jsem, že je to jediná cesta, kterou se v životě chci vydat. Svou prací žiji, jsem v tomhle workoholik. Kromě poradenství také ráda vařím. Ve volnu vyrážím do obchodů, kde zkoumám potraviny a dělím se o své poznatky na sociálních sítích.

Co máte ráda ze sortimentu dm drogerie?
V dm nakupuji často, mám ráda tamní velký výběr. Jsou tam pro mě k dostání méně typické potraviny, které mě baví objevovat a oceňuji jejich vysokou kvalitu. Nejraději v dm nakupuji třeba celozrnné těstoviny, rostlinné smetany nebo citrónovou šťávu bez přidaného cukru, ale také proteinové tyčinky. Snažíte se vyvracet mýty o hubnutí. Jaké jsou ty největší? Především neexistuje žádná zázračná dieta, vše je jen o správně nastaveném kalorickém deficitu. Další velký mýtus je třeba to, že bychom neměli večeřet anebo, že bychom neměli jíst pečivo. Podle mého názoru není vynechávání nějakých potravin dobrá cesta.

Co si myslíte o cukru?
Přidaný bílý cukr je dobré omezovat. Měl by být v naší stravě zastoupený jen asi z deseti procent z celkového denního příjmu, což odpovídá zhruba padesáti gramům denně. A pokud třeba vypijeme půl litru sladké limonády, doplníme tím celou denní dávku cukru. Nemusíme se ho bát, ale musíme znát míru.

Ráda pečete zdravé moučníky. Jíte sladkosti?
Jím vyváženě a dávám tělu vše, co potřebuje, a díky tomu mě chutě na sladké nehoní. Sladká jídla jsou pro mě zpestřením jídelníčku. Mé „FIT“ moučníky ráda snídám. Ve svých receptech ukazuji, že i klasické buchty se dají upéct zdravěji a nemusíme si je odpírat ani při redukci.

O pečení je i vaše kuchařka. Co najdou čtenáři v dalším díle, který teď vyšel?
Jsou v něm zdravé a jednoduché recepty, jež vychází z tradičních receptů, které každý zná. Nejsou to tedy jen jídla z vloček a banánu, což všem nevyhovuje. Chtěla jsem, aby si na tom pochutnali i ti, kteří mají třeba předsudky vůči zdravým receptům, aby je zkrátka jedla celá rodina. Jak se dá podle vás předejít přibírání v tomto svátečním období, máte na to nějaké tipy? Vše je o přiměřenosti. Moje praktická rada je
třeba nenakupovat kila cukroví, která budou doma ležet. Nedělat si zbytečně pokušení, pokud nás to trápí. Ale svým klientům říkám, ať si hlavně svátky užijí a pak se vrátí do „režimu“. Jak říká můj kolega Lukáš Roulík, jeden týden nikdy neovlivní to, jak se stravujeme celý rok.

A co nový rok a předsevzetí, máte nával klientů v tuto dobu?
Myslím, že lidé od toho trochu ustoupili a přelom roku neberou tak zásadně. Rozhodnout se ke změně můžeme přeci kdykoli bez ohledu na datum v kalendáři.

A na co se vy v novém roce těšíte?
Moc neplánuji. Jsem taková trpělivá včelka a dělám to, co mě baví a těším se na každý další den. Nové možnosti mi pak samy chodí do života, třeba mé knížky, které mi udělaly obrovskou radost.

Sandra Hermanová, 35 let (rozená Schmidová)
Vystudovala obor Výživa člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Po škole si otevřela poradnu Viviente v Brně. Nyní radí také v Institutu moderní výživy v Praze. Působila v pořadu TV Prima Tlouštíci a je autorkou knih Zdravě kdykoliv a kdekoliv a Lehce kdykoliv a kdekoliv.

Zaujala vás Sandra a její přístup k výživě?

Pak si pusťte další díl #dmpodcastu a dozvíte se o ní víc.

Zkuste to s jinými hledanými výrazy. sdílet na Pinterest