Active Beauty
Zdravé pokrmy, které vás nejen zasytí

Zdravé pokrmy, které vás nejen zasytí

Pestrobarevné, hodnotné a vynikající jídlo plné živin vám dá více nez pouze plný žaludek.

Thajský mangový salát se zelím

Pro 4 osoby budete potřebovat:

Na salát:

175 g divoké rýže

450 g červeného zelí

2 zralá manga

1 červenou papriku

4 jarní cibulky

1/2 svazku koriandru

Na dressing:

4 lžíce limetkové šťávy

1 lžíci olivového oleje

1 lžíci sezamového oleje

2 stroužky česneku

1/2 lžičky jemné mořské soli

1/4 lžičky sušeného chilli

Příprava:

  1. Rýži propláchněte a uvařte ve větším hrnci do měkka. Poté ji sceďte a vsypte zpět do hrnce. Přiklopte a nechte ještě 10 minut odpočívat. Potom pokličku odstraňte a nechte rýži vychladnout.
  2. Zelí pokrájejte na 5 cm dlouhé proužky a mango a papriku nakrájejte na kostičky. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a koriandr posekejte nadrobno. Nakonec vše smíchejte.
  3. Všechny suroviny na dressing dejte do misky a metličkou vyšlehejte dohladka.
  4. Vlažnou rýži přidejte k zelenině a důkladně promíchejte. Přelijte dressingem a podle chuti dosolte.

Barevný salát s kapustou a jablkem

Pro 4 osoby budete potřebovat:

250 g kadeřavé kapusty

225 g červeného zelí

225 g růžičkové kapusty

1/2 hlízy fenyklu

1 jablko (například Granny Smith)

65 g sušených višní

Na dressing:

3 lžíce olivového oleje

3 lžíce limetkové šťávy, případně více podle potřeby

1 lžíci medu

1 lžíci jablečného octa

1 lžíci dijonské hořčice

1/4 lžičky jemné mořské soli

Příprava:

  1. U obou kapust odstraňte tvrdé části a poté kapusty i zelí posekejte nadrobno. Fenykl nakrájejte na tenoučká kolečka, jablko nakrájejte na 1 cm velké kostičky, višně posekejte nadrobno.
  2. Všechny nakrájené suroviny vložte do velké mísy a zamíchejte.
  3. Přísady na dressing dejte do misky a metličkou vyšlehejte dohladka. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více limetkové šťávy. Pokud chcete jemnější chuť, přidejte med.
  4. Salát pokapejte dressingem a vše důkladně promíchejte. Nechte 15 – 20 minut odpočinout a poté servírujte.

Vaječná směs s kapustou, batáty a fetou

Eierspeise mit Grünkohl Süßkartoffeln und FetaPro 4 osoby budete potřebovat:

Na batáty s kapustou:

2 lžíce olivového oleje

1 špetku sušeného chilli

450 g batátů

1/4 lžičky jemné mořské soli

115 g růžičkové kapusty

125 ml vody

2–4 jarní cibulky plus trochu na ozdobu

Na vaječnou směs:

8 vajec

2 lžíce mléka

1/4 lžičky jemné mořské soli

čerstvě namletý pepř

2 lžičky olivového oleje

Kromě toho:

50 g fety

1 avokádo

chilli omáčku

Příprava:

  1. Batáty oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm velké kostičky. Odstraňte tvrdé části kapusty a listy a nakrájejte na libovolné kousky. V pánvi rozehřejte olej, vsypte chilli a 30 vteřin restujte. Přidejte batáty a sůl a postupně vmíchávejte kapustu.
  2. Opatrně přilijte 125 ml vody. Pánev přikryjte a nechte při mírné teplotě zeleninu vařit 5 minut. Poté přimíchejte jarní cibulku a za občasného míchání duste dalších 10 minut, dokud batáty nezměknou.
  3. Vejce rozšlehejte v misce, přidejte mléko, sůl a pepř a metličkou šlehejte, dokud se nevytvoří jednotná, hladká hmota. V pánvi rozehřejte olivový olej a rozprostřete ho po celé ploše. Vlijte
    na něj vaječnou směs a zhruba dvě minuty míchejte, dokud vajíčka neztuhnou, ale zároveň se úplně nevysuší.
  4. Rozdrobte fetu, avokádo oloupejte, odstraňte pecku a nakrájejte na tenké plátky.
  5. Promíchejte zeleninu s vajíčky, fetou a avokádem a rozdělte do misky. Posypejte jarní cibulkou a servírujte s chilli omáčkou.

Než se pustíte do vaření

  • U receptů si vždy nejprve pročtěte seznam surovin. Pokud z velké části obsahují průmyslově zpracované produkty nebo konzervační látky a ztužené tuky, raději se do vaření takového jídla ani nepouštějte.
  • To samé platí pro každý produkt, v jehož složení na prvních místech dominuje vysoký podíl sodíku (konzervační látka).
  • Také si vždy zkontrolujte obsah cukrů. Ano, také ovoce obsahuje cukry. Ani potraviny, do nichž se přidává glukózový cukr, nepřinesou tělu nic moc dobrého.
  • Upřednostňujte proto co nejkratší seznam látek složení. Pokud na etiketě dané potraviny objevíce více než 5 až 10 surovin, je velmi přavděpodobné, že vašemu tělu nedodá moc hodnotných živin.
  • V dnešní době, kdy se objevuje stále více alternativních směrů výživy, máme také možnosti nahradit běžné suroviny nějakými pro tělo hodnotnějšími. Například při pečení vyměňte med nebo dokonce cukr za javorový sirup a máslo můžete vyměnit za kokosový olej.