Zapečený lilek s fíky, rajčaty a mozzarellou
Kombinace pečeného lilku, svěžích rajčátek, nasládlých fíků a krémové mozzarelly lahodí oku, potěší chuťové pohárky a dodá tělu ty správné živiny i energii.
Na 2 porce potřebujeme:
- 1 velký lilek
- 1 stoužek česneku
- 6 cherry rajčátek
- 1/2 pórku
- 4 lžíce balzamikového octa
- 125 g mozzarelly
- 2 větší, čerstvé fíky
- kapku agávového sirupu
- panenský olivový olej
- sůl, pepř
Příprava:
- Troubu předehřejeme na 230 °C.
- Oloupaný česnek nakrájíme na plátky. Lilek podélně rozkrojíme na dvě poloviny, každou z nich několikrát lehce nařízneme a do vzniklých rýh vložíme plátky česneku. Potřeme olivovým olejem, posolíme a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáte troubě cca 30 minut.
- Rajčátka překrojíme napůl a pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pánvičce rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme pórek a rajčata a asi 3 minuty zlehka restujeme.
- Balzamikový ocet nalijime do menšího hrnce, přidáme agávový sirup, dobře promícháme a krátce povaříme, dokud ocet nezíská lehce krémovou konzistenci.
- Upečený lilek vyndáme z trouby a odstraníme kousky česneku. Mozzarellu nakrájíme na plátky, kterými poklademe obě poloviny lilku. Fíky rozkrojíme na čtvrtky a společně s pórkem a rajčátky rozložíme na lilek. Necháme ještě dalších 7 – 8 minut zapéct v troubě.
- Před podáváním zakápneme balzamikovým octem, osolíme a opepříme. Můžeme podávat s rýží nebo kuskusem.BUCH TIPP Harmonie chutí
Balzamikový ocet dmBio je vyráběný ze zahušťovaného hroznového moštu. Vyznačuje se výrazně tmavou barvou, kterou získává skladováním v dřevěných sudech, a lahodnou chutí.