Recepty přímo z ohně
Uzené garnáty s cherry rajčátky
Na čem se bude grilovat:
otevřený oheň
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 12 garnátů
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- 12 cherry rajčátek
- 4 snítky rozmarýnu
- rukolu k servírování
Na solný nálev:
- 1 l ledové vody
- 80 g soli
- 20 g moučkového cukru
Příprava:
- Dno dózy na sušenky (cca 20 x 10 cm) provrtejte a vytvořte otvor o průměru asi 8 mm. Další dva udělejte vlevo a vpravo do víčka.
- Všechny suroviny na nálev dobře promíchejte.
- Garnáty naložte na 15 minut do nálevu. Potom je z něj vyjměte, osušte a nechte ještě chvíli marinovat v olivovém oleji a pepři.
- Rajčátka, garnáty a rozmarýn vložte do dózy a tu zavřete. Čtyři cihly rozprostřete do tvaru kostky a doprostřed nasypte dřevěné uhlí. Na něj nasypte plnou dlaň dřevěných chipsů. Dózu umístěte nad žár přes cihly, dým vnikne do dózy, kde se díky otvorům vytvoří komínkový efekt.
- Garnáty nechte udit 20-25 minut. Poté vyndejte a servírujte spolu s rajčátky a rukolou.
Steak s chimichurri omáčkou
Na čem se bude grilovat:
žhavé uhlíky, lopatka
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 4 Rib-Eye steaky
- hrubě mletou sůl
- 2 lžíce hnědého cukru
- trochu oleje
- pár větviček rozmarýnu
Na chimichurri:
- 4 lžíce opražených lískových ořechů
- 10 lžic olivového oleje
- 2 lžíce bílého balzamika
- 1 lžičku mořské soli
- 4 stroužky česneku
- pepř
- 100 g nasekané petrželky
- 100 g nasekané bazalky
Příprava:
- Oříšky, česnek, petrželku a bazalku nasekejte najemno. Všechny suroviny na omáčku rozmixuje tyčovým mixérem na pyré (ne úplně do hladka).
- Lopatku dejte na 10 minut na žhavé uhlíky, aby se rozpálila. V mezičase posypte steaky mořskou solí a cukrem. Lopatku sejměte z uhlíků a utřete ji jemným ubrouskem namočeným v oleji.
- Potom vložte lopatku zpět na uhlíky a steaky na ní grilujte asi 5-6 minut z každé strany. Následně ji dejte stranou z nejžhavějšího místa.
- Steaky obložte rozmarýnem a potom ještě propečte do požadovaného stavu.
Hříbkový dort
Na čem se bude grilovat:
dřevěné brikety, Dutch Oven (průměr asi 30 cm)
Pro 4-6 osob budete potřebovat:
- 2 cibule
- 10 stroužků česneku
- 500 g hřibů
- 2 lžíce přepuštěného másla
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 4 vejce
- 200 g mascarpone
- 100 g strouhaného parmezánu
- 100 g bazalky
Příprava:
- Cibule nakrájejte na měsíčky, česnek na plátky. Houby omyjte a nakrájejte na plátky.
- V litinové pánvi orestujte cibuli s česnekem na přepuštěném másle, přidejte hřiby a také opečte. Osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem a dejte stranou.
- Vejce smíchejte s mascarpone a parmezánem. Přidejte nahrubo nasekanou bazalku a potom vše smíchejte s houbovou směsí.
- Dno hrnce Oven Dutch vyložte pečicím papírem a rozdělte na něj směs. Zakryjte pokličkou a položte na rozžhavené dřevěné brikety a pečte zakryté asi 45 minut.
- Nakonec dort opatrně vyndejte a odstraňte pečicí papír. Rozkrájejte na větší kousky a servírujte.
Nejoblíbenější způsoby grilování nad otevřeným ohněm:
Grilovací deska: Díky litinovému povrchu vytvoříte obzvláště křupavou kůrčičku. Materiál se díky svým vlastnostem postará o rovnoměrné rozložení tepla. Hodí se pro přípravu steaků nebo vaječných pokrmů.
Grilování na opékací vidlici: S touhle multifunkční pomůckou můžete opékat pokrmy nad ohněm i grilem. Hodí se pro pečení párků, klobás nebo hovězího masa s tukovým krytím, přičemž maso si naložte předem do marinády.
Dutch Oven: Tento typ hrnce s poklicí se rovnoměrně rozehřeje odshora dolů, přičemž díky páře zůstane pokrm krásně šťavnatý. Hodí se pro přípravu nákypů nebo dušeného masa.
Bez čeho se při grilování neobejdete:
- Místo na bezpečné rozdělání ohně
- Dostatek jídla na ogrilování
- Sůl: druh soli vybírejte stejně pečlivě jako například maso. Různé hrubosti a druhy se hodí k různým pokrmům.
- Marinády, dipy, bylinky a koření
- Nástroje na grilování, abyste mohli rozprostřít uhlíky.
- Nůž a prkénko
- Grilovací kleště a obracečku
- Gril, pánev nebo špíz
- Podpalovač, dřevo
- Sáček na odpad