Veggie burger
Nejen opticky, ale i chuťově tato bezmasá varianta za klasickým burgerem v ničem nezaostává. Obsažená kombinace bílkovin a vlákniny vás navíc příjemně zasytí.
Doba přípravy: 50 minut
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 60 g quinoy
- 100 g cizrny ve skle
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- trochu kečupu podle chuti
- 180 ml vody
- špetku soli
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 červené cibule
- 4 housky na hamburger
- 4 listy ledového salátu
- 4 plátky větších rajčat
Příprava:
1. Očistěnou mrkev nastrouháme nahrubo, česnek nasekáme a oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.
2. Quinou propláchneme v sítku a ve 180 ml osolené vody ji necháme projít varem. Poté stáhneme plamen a dusíme ještě asi 20 minut.
3. Cizrnu propláchneme pod tekoucí vodou. Smícháme s nastrouhanou mrkví, ovesnými vločkami, vejcem, olivovým olejem, česnekem, rajčatovým protlakem, hořčicí, solí a sladkou paprikou a dobře rozmixujeme v kuchyňském robotu. Poté smícháme s vařenou quinoou a vypracujeme vláčné těsto. Pokud by bylo příliš tekuté, přidáme ovesné vločky.
4. Těsto rozdělíme na 4 části, navlhčenýma rukama z nich tvarujeme kuličky, stiskneme je a vytvoříme typický karbanátek.
5. Grilovací podložku potřeme olejem a grilujeme burgery při střední teplotě. Zlehka ogrilujeme i plátky červené cibulky, které jsme předtím potřeli olivovým olejem.
6. Rozkrojíme housky na burger, potřeme kečupem, na spodní stranu položíme list salátu, grilovaný karbanátek, plátek rajčete a cibulku. Nakonec přiklopíme druhou polovinou housky.