Palačinky s citronovým krémem a mátou
Vyzkoušejte palačinky na jiný způsob. Jemný krém se svěží citronovou chutí je povýší na nečekanou jarní lahůdku.
Na 2-3 porce potřebujeme:
- 50 g pohankové mouky
- 50 g rýžové mouky (můžete případně nahradit jinou bezlepkovou moukou)
- 40 g kokosového cukru
- špetku soli
- 2 vejce
- olivový olej
- 100 ml sójového nápoje
- 100 ml minerální vody
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- trochu másla
Na krém:
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžičku rýžového sladu (případně jiného sladidla)
- 3–5 lžic citronové šťávy (ideálně čerstvě vymačkané)
- 1 lžíci bílé mandlové pomazánky
- 7 g škrobu kuzu
- 1 lžíci vody
Dále potřebujeme:
- 1/2 citronu
- 6 nasekaných lístků máty
Příprava:
- Pohankovou a rýžovou mouku smícháme s cukrem a solí. Přimícháme vejce prošlehané s olivovým olejem. Do moučné směsi postupně přiléváme sójové mléko a vodu tak dlouho, dokud těsto nezíská řidší konzistenci. Na konci přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Těsto přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
- Rozpálíme pánev na smažení a necháme v ní rozpustit máslo. Doprostřed pánev nalijeme trochu těsta a rovnoměrně ho rozetřeme, aby vznikla tenká, hladká palačinka. Poté, co je z jedné strany opečená dozlatova a těsto se odlepuje od pánve, palačinku opatrně obrátíme a smažíme z druhé strany ještě cca 2 minuty. Takto postupně zpracujeme veškeré těsto.
- Mezitím si připravíme citronový krém. V hrnci ohřejeme kokosové mléko, přidáme rýžový slad, citronovou šťávu, mandlovou pomazánku a sůl a přivedeme k varu. Metličkou směs dobře rozmícháme, aby se všechny přísady rozpustily. Za neustálého míchání přidáme škrob kuzu, necháme projít varem a poté ihned stáhneme z plotny.
- Ještě teplé palačinky potřeme z jedné strany citronovým krémem a přeložíme do trojúhelníku. Nakonec zakápneme několika kapkami citronové šťávy a posypeme nasekanými lístky máty.
Tip: Japonský rostlinný škrob kuzu se používá jako přírodní zahušťovadlo. Je lehce stravitelný, bohatý na minerály a pozitivně působí na zažívání i krevní tlak.