Active Beauty
Medvědí česnek: Proč je tato jarní bylinka tak zdravá

Medvědí česnek: Proč je tato jarní bylinka tak zdravá

Na jaře vyrůstá šťavnatě zelený medvědí česnek. Přečtěte si, proč bezpodmínečně patří i do vaší kuchyně a na co byste si měli dát při trhání lístků pozor.

Březen až červen, to je sezóna medvědího česneku. Roste ve stinných, humózních lužních lesích nebo poblíž potoků.

Již Keltové a Římané ho používali jako léčivou rostlinu: Například k čištění žaludku, střev a krve.

Léčivé vlastnosti: Na co je medvědí česnek dobrý?

Medvědí česnek patří k nejstarším užitkovým a léčivým rostlinám v Evropě. Za své hojivé účinky vděčí především éterickým olejům. Při sběru a zpracování lístků vzniká alicin, který se nachází také v česneku. Jako přírodní antibiotikum by měl ničit houby a bakterie.

Jelikož medvědí česnek obsahuje hodně vitamínu C, podporuje také zdravou tělesnou váhu. Vědci totiž zjistili, že lidé s vyšší koncentrací vitamínu C v krvi spalují více tuku než lidé s jeho nízkou hladinou.

Česnek obsahuje také vitamín A, železo, draslík a hořčík. Může obnovit rovnováhu střevní flóry a dodat tělu novou energii při jarní únavě. Kapky nebo tinktury z této bylinky by také měly předcházet arterioskleróze, snižovat vysoký krevní tlak a tím snižovat riziko infarktu.

S čím medvědí česnek zkombinovat?

Medvědí česnek není známý jen pro své rozmanité účinky na zdraví. Jde také o velice oblíbenou bylinku, která se dá využít v kuchyni mnohačetným způsobem, nahradit může klasický česnek. K dokonalosti dovede polévky, saláty, pomazánky a v podobě pesta se hodí i k těstovinám.

Při přípravě je důležité dát si pozor, aby byl česnek co nejčerstvější, jinak bohužel ztratí spoustu cenných látek. Pokud se k čerstvému nedostanete, můžete použít v případě potřeby také mražený.

Kdo si česnek raději sbírá sám, měl by dodržovat jedno pravidlo: Z jedné rostlinky neotrhejte více než jednu třetinu listů. Tímto způsobem může rostlina opět vyrůst i v příštím roce.

Jak medvědí česnek vypadá?

Na jaře vyrůstají z malých cibulek medvědího česneku dva sytě zelené, kopinaté lístky, které směřují ze země. Pokud lístky promnete mezi prsty, okamžitě ucítíte charakteristické česnekové aroma.

Svými bílými květy ve tvaru hvězdičky se odlišuje svých jedovatých dvojníků – konvalinky a ocúnu. Listy všech těchto rostlin se ale velmi podobají, proto si při sběru ještě před kvetením dejte pozor.

Tip: Pozorně si prohlédněte spodní stranu listů. U česneku medvědího je matná a světlejší než horní strana, zatímco listy konvalinky a ocúnu se zespoda lesknou.