Active Beauty
Tradiční vánoční menu s kachnou a kaštany
Text: Anita Freistetter

Nenahraditelná vánoční atmosféra

Tradiční vánoční menu s kachnou a kaštany

Proč nezkusit vánoční menu, které se i přes svou jedinečnost více blíží k tradici? Kaštanová polévka a kachna podle babiččina receptu rychle navodí tu správnou atmosféru a provoní teplo domova. A jako dezert suflé z pomerančů a tvarohu s lesními plody krásně dotvoří slavnostní jídlo.

Žádný jiný svátek není spojen s tradicemi, se vzpomínkami na dětství a s milovanými rituály tak silně jako právě Vánoce. Vyzkoušejte: Tradiční kachna jako od babičky, jejíž recept je doprovázen novými vlivy, které se projevují v podobě moderních příloh nebo svěžího koření.

Kaštanová polévka

Ingredience pro 4 osoby:

Na polévku:

1 cibule
1 lžíce slunečnicového oleje
1 polévková lžíce čerstvých tymiánových jehliček
600 g předvařených a vakuově balených kaštanů
250 ml bílého vína
1 l zeleninového vývaru
125 ml mandlového mléka
3 lžíce mandlového pyré
sůl
čerstvě mletý pepř

Na pěnu

2 lžíce mandlového pyré
Na ozdobení polévky
50 g mandlí
50 g sušených nesířených meruněk
1-2 lžíce javorového sirupu

Na ozdobení

Čerstvé tymiánové jehličky

Příprava:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velkém polévkovém hrnci rozpalte slunečnicový olej a osmahněte na něm cibuli do sklovita. Přidejte tymián a kaštany a smažte 2 minuty. Podlijte bílým vínem a přidejte zeleninový vývar. Hrnec přikryjte a polévku vařte 30 minut na mírném až středním plameni. Nakonec přidejte mandlové mléko a mandlové pyré. Vše rozmixujte, osolte a opepřete.
  2. Pěnu vytvořte vyšleháním mandlového pyré s 8 lžícemi vody.
  3. Na polévkovou zálivku nasekejte mandle a opražte je na rozpálené pánvi bez tuku, dokud nezačnou lahodně vonět. Přidejte nadrobno nakrájené meruňky. Vmíchejte javorový sirup a krátce přiveďte k varu.
  4. Polévku rozdělte na nahřáté hluboké talíře. Polévku ozdobte jednou lžící pěny. Špičkou nože lze nakreslit krásné vzory. Polévku posypte mandlovou a meruňkovou polevou a čerstvými tymiánovými jehličkami.

Vánoční kachna "Hazelnut House“

Ingredience pro 4 osoby:
1 čerstvá kachna (asi 2 kg)
Sůl

Na nádivku:

1 velká cibule
1 stroužek česneku
2 kusy řapíkatého celeru
100 g předvařených kaštanů
60 g sušených brusinek
4 plátky farmářského chleba bez kůrky
1/2 svazku hladkolisté petržele
30 g másla
sůl
trochu mletého pepře
125 ml zeleninového vývaru

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Kachnu krátce opláchněte ve studené vodě, nechte okapat a osušte ji kuchyňskou papírovou utěrkou. Maso dobře osolte zvenku i zevnitř. To se nejlépe provádí ve dvou, aby jeden mohl dobře otevřít břišní dutinu.
  2. Na nádivku oloupejte cibuli, rozpulte ji a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Řapíkatý celer omyjte a případně zbavte nití. Stonky podélně rozpulte a nakrájejte na tenké plátky. Kaštany nakrájejte na kostky a brusinky nasekejte nahrubo. Chléb nakrájejte na kostičky o průměru 1 cm. Petrželku omyjte a nasekejte nadrobno.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo. Cibuli a česnek osmahněte do sklovita. Přidejte celer, kaštany a brusinky a smažte 4-5 minut. Přidejte chléb a petrželku, vše promíchejte a nádivku osolte a opepřete. Nakonec zalijte vývarem a nechte 5 minut louhovat.
  4. Nádivku naplňte do kachny a otvor sešijte kuchyňským provázkem nebo přichyťte dřevěnými špejlemi. Křídla přivažte kuchyňským provázkem.
  5. Na hluboký plech umístěte malý rošt, položte na něj kachnu prsy dolů a vložte ji celou do trouby. Na plech nalijte asi 5 mm vroucí vody. Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C. Kachnu pečte další hodinu, poté ji vyjměte z trouby a opatrně otočte. V troubě nechte péct dalších 45 minut.
  6. Kachnu vyjměte a nechte ji několik minut odpočívat. Nůžkami na drůbež nebo ostrým nožem maso naporcujte a podávejte.

Tip: K tomuto pokrmu se hodí pyré ze sladkých brambor a pečený lilek.

Pomerančovo-tvarohové suflé s lesními plody

Složení na 4 šálky:

Na suflé:


2 vaječné bílky
1 špetka soli
25 g světlého třtinového cukru
250 g tvarohu (20 % tuku)
120 g crème fraîche
70 ml mléka (3,5 % tuku)
Kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče

Na ovocnou polevu:


4 lžíce mražených lesních plodů
1 polévková lžíce medu
1 špetka mleté cejlonské skořice

K posypání:

trochu třtinového cukru
trochu másla a světlého třtinového cukru do hrnků


Příprava

  1. Bílky se solí vyšlehejte do tuha. Pomalu přidávejte cukr a míchejte, dokud není směs lesklá.
  2. V jiné míse smíchejte tvaroh s ostatními přísadami dohladka a stěrkou vmíchejte ušlehané bílky. Pevné šálky nebo sklenice na kávu vymažte máslem a vysypte cukrem (viz tip).
  3. Tvarohovou směs nalijte do šálků. Naplňte velký hrnec vodou do výšky 2 cm. Hrnky vložte do vodní lázně a hrnec přikryjte pokličkou. Ohřejte vodu. Jakmile se tvarohové suflé začne vařit, nechte ho 10 minut ztuhnout (vařte stále přiklopené poklicí).
  4. Mezitím v malém hrnci zahřejte mražené lesní plody s medem a skořicí.
  5. Suflé opatrně vyjměte z hrnce pomocí utěrky. Pokud chcete, můžete suflé vyklopit na talíře. Naaranžujte jej s lesními plody, posypte trochou moučkového cukru a ihned podávejte.

Tip: Chcete-li hrnky vysypat cukrem, je nejlepší naplnit jeden až po okraj a pak cukr přesypat do dalšího.