Active Beauty
Recept: Dvě klasiky v novém pojetí
Text: Carolina Forstner

Koření výjimečnosti

Recept: Dvě klasiky v novém pojetí

Hmmm, co je to uvnitř? Stačí jediná ingredience, která povznese chuť, a celý pokrm je najednou výtečný. Objevte dva jednoduché recepty, kde toto kouzlo bezpečně funguje.
Vybrali jsme pro vás dva lahodné pokrmy, které mají jednu věc společnou: Ukrývají překvapivou přísadu. Přesto je jejich příprava rychlá i snadná. Vám tak zbyde dostatek času vychutnat si malé i velké okamžiky plné delikátní chuti.


Pastilla – Trojúhelníčky s květákem

Skořice nepatří pouze k Vánocům. Tyto kořeněné trojúhelníčky vás přesvědčí.

Suroviny na 9 kousků:

Na trojúhelníčky: •1 špetka (0,1 g) šachzehfránu • 2 červené cibule • 2 stroužky česneku • 500 g květáku • 120 ml olivového oleje • 1 lžička kurkumy • 1 lžička mletého zázvoru • 1/2 lžičky skořice a trochu na posypání • 150 g blanšírovaných a jemně nasekaných mandlí • hrst čerstvých bylinek (petrželka a koriandr) • sůl • pepř • 9 plátků listového těsta

Na dip: 150 g čerstvého sýru • 1 lžíce citronové šťávy • sůl • citron nakrájený na plátky (k podávání)

Příprava:

Šafrán namočte do lžíce horké vody. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Květák omyjte, očistěte a také nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Cibuli a česnek smažte 3 až 4 minuty. Přidejte květák, koření, šafrán a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 8 až 10 minut. Poté odstavte a vmíchejte mandle. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte. Přidejte je ke květákové směsi a dochuťte solí a pepřem.

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Plát listového těsta si rozdělte na 9 částí, každou potřete olivovým olejem. Rozdělte směs na jednotlivé kousky těsta a poté těsto přehněte tak, aby vám vznikly trojúhelníky. Těsto potřete olejem i seshora a posypejte skořicí. Trojúhelníčky položte na plech a pečte 35 až 40 minut.

Na dip smíchejte sýr s citronovou šťávou, solí a přendejte ho do misky. Pastillu podávejte s kousky citronu.

Krémová polenta s houbovým ragú
Tak jemná, tak oříšková: Kešu pomazánka dodá této veganské polentě dokonalou krémovost pro skvělý požitek.

Suroviny na 4 porce:

Na polentu: • 1 stroužek česneku • 300 ml zeleninového vývaru • 250 ml rostlinného nápoje (například mandlového) • 170 g polenty • sůl • pepř • 3 lžíce kešu pomazánky

Na houbové ragú: • 500 g žampionů • 2 lžíce olivového oleje • 125 ml zeleninového vývaru • sůl • pepř • 2 hrsti petrželky • 100 g čerstvého sýru (nebo veganské alternativy)

Příprava:

Česnek na polentu nakrájejte na malé kostičky a spolu s vývarem a rostlinným nápojem ho dejte vařit do hrnce. Přidejte polentu, přiveďte k varu a poté přikryté odstavte. Nechte polentu asi 10 minut bobtnat, pak ji osolte a opepřete, vmíchejte kešu pastu a polentu udržujte v teple.

Žampiony očistěte a nakrájejte na větší plátky. Česnek nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olivový olej a smažte na něm houby 5 až 6 minut. Přidejte česnek, krátce povařte a dochuťte solí a pepřem. Poté podlijte vývarem a vařte ještě 2 až 3 minuty.
Petrželku omyjte a nechte okapat. Na talíř nandejte polentu a navrch žampionové ragú. Přidejte sýr nebo jeho alternativu, opepřete a posypejte petrželkou.