Active Beauty
Radka Vrzalová: Jednou chci vydat elektronickou kuchařku

Bezlepková matka

Radka Vrzalová: Jednou chci vydat elektronickou kuchařku

Když se Radka Vrzalová dozvěděla před 16 lety diagnózu intolerance na lepek u malé dcery, změnil se život celé její rodině. Vaření bez lepku se stalo její životní náplní, své zkušenosti teď předává dál a šíří osvětu. Jak se žije v Česku celiakům a co vaří nejradši?

Je bezlepková dieta vhodná i pro zdravé lidi? 

Dnes je to bohužel moderní a časté, že bezlepkovou dietu drží lidé, kteří vůbec nemusí. Ale zdraví lidé by se do toho vůbec neměli pouštět, uškodí hodně sobě i dětem. Lepek je poměrně kvalitní bílkovina, kterou není dobré jen tak vyřazovat ze svého jídelníčku. Obecně by pouze přirozeně bezlepková jídla u zdravých lidí měla sloužit jen jako zpestření jídelníčku.
 

Může se celiakie objevit i v dospělosti? 

Může se objevit kdykoli během života, je to autoimunitní onemocnění. Často se třeba zjistí u žen, které nemohou otěhotnět a pak jim někdo udělá testy a přijde se na to, že za tím stojí právě celiakie, o které nevěděly.
 

Jak se na celiakii přišlo u vaší dcery? 

Moje starší dcerka Alžběta šla už ve 14 měsících do jesliček, kde byla hodně nemocná. Byla snad každé dva týdny doma s nějakým zánětem. Pak se jí zastavil psychomotorický vývoj, měla nafouklé bříško a problémy se zažíváním. Tím začalo naše běhání po různých lékařských vyšetřeních, což bylo utrpení.
 

Jak dlouho trvalo, než se určila diagnóza? 

Měsíce jsme chodili po vyšetřeních, až jednu lékařku napadlo, že by dcerka mohla mít potravinovou alergii nebo intoleranci. Pamatuji, že to bylo v květnu. Kvůli potvrzení diagnózy jí ale museli odebrat kus střevní sliznice v narkóze. Na tento zákrok jsme čekali až do října, pak teprve mohla začít s dietou. Dnes se naštěstí metodika posunula a celiakie se u dětí dá určit pomocí krevních testů a genetiky.


Na co všechno si musíte dávat při jídle pozor? 

Lepek není jen o vynechání mouky a pečiva. Není jen v obilovinách, ale i v mnoha dalších potravinách. Musíme si dávat pozor na všechno a neustále číst složení výrobků. Problém jsou třeba cukrovinky, lepek je totiž třeba i v některých bonbonech ze želatiny. Složení mnoha výrobků se taky často mění, když se přesune výroba do jiné země. Naše komunita je už ale vycvičená, protože i malé množství lepku celiakům vadí a každý atak střeva je pro imunitu problém. I deset drobků na ukazováčku může nemocným ublížit. Bezlepkové produkty se proto musí i speciálně skladovat.
 

Jíte kvůli dceři bezlepkově celá rodina? 

Dá se říct, že ano. Obě dcery mají problém s lepkem, taky mladší Agátě vyšly špatně genetické testy, ale zatím se to u ní nijak neprojevuje. Ve školní jídelně jí tedy normální jídla, ale doma se stravuje se sestrou bezlepkově. Takhle jíme celá rodina, ale třeba pečivo dcerám s manželem neujídáme. Máme pro sebe zvlášť zabalený a odděleně uložený běžný chléb.
 

Jak řešíte stravování na dovolených nebo v restauracích? 

Musíme se hodně ptát. Například v restauracích dcera nesmí dostat hranolky z fritézy, kde se předtím smažilo něco ve strouhance, to by jí ublížilo. Občas se na nás lidé dívají s nepochopením. Naše komunita se taky často na cestách setkává s tím, že si třeba někteří lidé pletou lepek s laktózou a podobně. Ale obecně je informovanost stále lepší. A existují i speciální bezlepkové restaurace nebo hotely.
 

Lepek je poměrně kvalitní bílkovina, kterou není dobré jen tak vyřazovat ze svého jídelníčku. 

Radka Vrzalová, bezlepková matka

Kupujete ráda i bezlepkové hotové výrobky, třeba právě na cesty? 

Ano, máme rádi zrovna z dm značku Schär. Obecně je v dm rozsáhlý sortiment pro bezlepkáře a nakupuji tam pravidelně. Máme oblíbené třeba veganské bezlepkové dortíky, hotovou směs na vegan brownies bez lepku značky dmBio nebo plněné sušenky s čokoládou. Obecně mám ráda bezlepkové veganské věci, které jsou v dm k dostání často v různých limitovaných edicích. Rádi je ochutnáváme. Na vaření ráda kupuji v dm cizrnovou mouku v biokvalitě, je úžasně umletá a krásně váže těsto. Hodně vařím i z pohankové mouky. V dm se dá sehnat taky poměrně neobvyklá mouka z tygřích ořechů, tedy ze šáchoru, vhodná pro alergiky na ořechy. Tu taky hodně používám.
 

Co nejradši vaříte? 

Vaříme pestře, ale naše děti mají stejně rády několik jídel, která točíme dokola. Teď jsme si oblíbili třeba luštěninový kuskus s rybou. Jsem moc ráda, že se začaly vyrábět luštěninové kuskusy. Je to skvělé a rychlé jídlo. Často vařím i českou klasiku v bezlepkové variantě, třeba kuře na paprice a knedlíky. Mám za sebou už hodně knížek a víc než tisícovku receptů, umím hodně moučníků, ale děti stejně mají nejradši obyčejný perník nebo brownies.
 

Jste autorkou tří kuchařek chystáte další? 

Koncem října vyjde má čtvrtá autorská knížka o úsporném vaření. To je aktuální téma, které nás teď všechny s krizí hodně bolí. Bezlepková dieta je drahá a v této knize jsem sepsala recepty z tradičních surovin. Najdete tu obyčejná levná jídla ze surovin, na které jsme zapomněli, jako je třeba nastavovaná kaše, jídla z pohanky či z jáhel nebo šoulet. Z moučníků klasickou bábovku nebo třeba recepty s pudinkovým práškem. A do budoucna mám ještě jeden projekt v hlavě. Chci vydat elektronickou kuchařku, na kterou se moc těším.


Radka Vrzalová (46 let)

Je vystudovaná zemědělská inženýrka a pracuje v současné době jako odborný rada v hygienické službě. Je autorkou úspěšného blogu » bezlepkovamatka.cz, pořádá kurzy vaření a vydává kuchařky. Vychovává dcery Alžbětu (17) a Agátu (10).


 

Přinášíme vám #dmpodcast

Osobnosti z našich rozhovorů se vám pravidelně představí ve video i audio variantě také online. Nový #dmpodcast bude po vydání tištěného magazínu dostupný také v aplikacích YouTube, Spotify či Apple Podcast.