Active Beauty
Květinová focaccia: Zahrádka na chlebu

Recept

Květinová focaccia: Zahrádka na chlebu

V létě to chce trochu fantazie, abyste svým hostům neservírovali na letní párty stále to samé. S naší květinovou focacciou vykouzlíte louku přímo na chlebu a nadchnete každého. Samozřejmě ji servírujte se sezónní zeleninou.
Chcete pro své hosty přichystat něco opravdu speciálního, na čem si pochutnají i vegetariáni? Pak vyzkoušejte naši květinovou focacciu, která je chuťovou lahůdkou a zároveň pastvou pro oči. Protože jak všichni víme, jíme také očima.

Podávat ji můžete teplou, ale připravit se dá i den předem. Tento chléb se skvěle hodí jako příloha k dipu nebo grilovaným specialitkám. Vzít ji můžete s sebou k vodě i na letní piknik. A při správném skladování vám vydrží i několik dní.
 
Na květinovou focacciu potřebujete jen základní těsto, trochu trpělivosti a čerstvou letní zeleninu. Nejlépe přímo ze zahrádky nebo z farmářského trhu. Při dekorování pak popusťte uzdu své kreativitě.


Recept na květinovou focacciu

Suroviny

Na těsto:
  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 350 ml vlažné vody
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
 
Na ozdobu:
Čerstvá zelenina (papriky, rajčata, cibule, houby, česnek atd.) a bylinky (např. pažitka, směs italského bylinkového koření) podle chuti.
 

Příprava

  1. V míse smíchejte mouku, droždí, špetku soli a lžičku cukru.
  2. Přidejte 350 ml vlažné vody a lžíci olivového oleje.
  3. Těsto dobře prohněťte.
  4. Pak vezměte plech a vyložte ho pečicím papírem. Můžete ho také potřít olivovým olejem.
  5. Těsto propracujte válečkem a položte ho na plech. Nechte na teplém místě hodinu kynout.
  6. Mezitím si připravte zeleninovou ozdobu. Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky vhodné pro zdobení.
  7. Po hodině můžete těsto obložit zeleninou a bylinkami.
  8. Pečte při teplotě 210 °C na prostředním roštu asi 20 minut.
 

Dobré vědět

Věděli jste, že focaccia existuje již od starověku a původně se v Římě podávala bohům? Termín je odvozen z latinského slova focus, které znamená ohniště, pec nebo krb. Název focaccia odkazuje na skutečnost, že se chléb pekl přímo v popelu.