Active Beauty
Bršlice kozí noha: Jak ji využít?
Text: Harald Wieser

Vaření místo vyhazování

Bršlice kozí noha: Jak ji využít?

Když se všude opět zazelená bršlice kozí noha, je jasné, že přichází jaro. A zatímco zahrádkáři si kvůli této nezničitelné rostlině často zoufají, kuchaři si ji oblíbili jako zeleninu i bylinku.

3 důvody, proč bršlici místo vyhazování raději sníst

Stejně jako máty nebo kopřivy je vcelku obtížné se na zahradě zbavit také bršlice. Ale to je dobře, protože jako potravina nabízí spoustu chutných možností, dodá nám sílu a pomáhá předcházet jarní únavě.


1. Všestranný pomocník

Díky svým antibakteriálním, protizánětlivým, močopudným a tonizujícím účinkům pomáhá bršlice při nachlazení, infekcích močového měchýře, únavě, dně a mnoha dalších obtíží, které nás na jaře často trápí.


2. Chutná bylinka

Bršlice má však co nabídnout nejen jako léčivka, ale také jako zelená přísada do chutných pokrmů. Recepty s bršlicí mohou skvěle ozvláštnit jídelníček. Přidat se dá do polévek nebo zeleninových pokrmů, ale vyrobit z ní můžete také pesto nebo osvěžující limonádu. Ke dvěma z těchto tipů najdete níže recept.


3. Bohatý zdroj živin

Listy bršlice obsahují 15× více vitamínu C než hlávkový salát a 4× více než citron. Už to je dobrý důvod, proč tuto lahodnou bylinku vhodit do hrnce a ne do koše. Kromě toho obsahuje vitamín A, železo, hořčík a vápník. Kadeřávek je údajně jednou z plodin nejbohatších na minerály, avšak bršlice ji s přehledem překonává. Označení regionální superpotravina si tedy více než zaslouží.

Limonáda s bršlicí a vitamínem C

Osvěžující a zároveň zdravý nápoj vám přijde vhod během horkých dní.

Potřebujete:
Jak na to:
  1. Jablečnou šťávu a bršlici dejte do velkého džbánku.
  2. Nechte tři až šest hodin louhovat.
  3. Poté bylinku vyndejte a přilijte minerálku a citronovou šťávu podle chuti.
  4. Dobře promíchejte a rozdělte do skleniček.


Jednoduché a lahodné pesto

Zejména na jaře nemusíte používat pořád jenom klasické pesto z bazalky nebo medvědího česneku.

Potřebujete:
  • 3 hrsti bršlice
  • 1 malou cibuli
  • 3 lžíce sezamu
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 40 ml olivového oleje

Jak na to:
  1. Listy bršlice nasekejte v mixéru a poté je dejte do misky.
  2. Cibuli nakrájejte na malé kostičky.
  3. Sezam opečte na pánvi na sucho dohněda a poté přidejte k bršlici.
  4. Na lžíci oleje krátce osmažte cibuli.
  5. Sůl, olivový olej a cibuli přidejte k bršlici do misky. Všechno promíchejte a nakonex rozmixujte tyčovým mixérem.

Náš tip

K přípravě těchto pokrmů používejte jen mladé, měkké lístky, protože ty starší jsou někdy, zejména po odkvětu, vláknité. Při pravidelné sklizni vám vždy vyraší nové mladé lístky.