Active Beauty
3 recepty na lahodné polévky nabité vitamíny
Text: Anita Freistetter, Eva Pohn

Jednoduše a zdravě

3 recepty na lahodné polévky nabité vitamíny

Jaro už vysílá své první posly. Na bylinky a lokální zeleninu ze zahrádky nebo farmářských trhů si ale ještě chvilku počkáme. Do té doby vyzkoušejte některou z polévek, které nejen lahodně chutnají, ale také vás skvěle zahřejí, dodají vám sílu a nastartují imunitní systém.

Zelená detoxikační polévka

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 500 g brambor
  • 150 g rukoly (pár lístků si nechte na ozdobu)
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Celer nakrájejte na kousky, mrkev na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Jarní cibulku nakrájejte na tenké proužky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a celer (3 minuty).
  3. Přidejte mrkev a brambory a smažte další dvě minuty. Pak podlijte vývarem a vařte 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidejte rukolu a vařte další tři minuty. Následně polévku rozmixujte, přilijte do ní kokosové mléko, citronovou šťávu a nastrouhaný zázvor.
  5. Dochuťte solí a pepřem, nalijte do misek a ozdobte jarní cibulkou, rukolou a pepřem.

Hrachová polévka s candátem a lískovými oříšky

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny pro 4 osoby:
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 3 lžičky zázvorové šťávy
  • 1–3 lžíce citronové šťávy
  • 200 ml kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 špetka třtinového cukru plus trochu na dochucení
  • 1 hrst lískových oříšků
  • 1 lžička ghí
  • 6 stonků citronové trávy
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 800 g mraženého hrášku
  • 400 g filé z candáta s kůží
  • 2 snítky máty
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Hrách rozmrazte. Citronovou trávu omyjte a vyberte z ní čtyři nejtenčí stonky a dejte si je stranou. Zbývající dva stonky podélně naklepejte hřbetem nože nebo polévkovou lžící a každý nakrájejte na 3 díly. Oloupejte šalotku a česnek.
  2. V hrnci rozehřejte kokosový olej a po dobu čtyř minut v něm smažte šalotku a česnek, dokud nezprůsvitní. Přidejte hrášek a kousky citronové trávy a restujte 2–3 minuty. Přidejte cukr, zázvorovou šťávu, lžíci citronové šťávy, kokosové mléko a vývar. Vše přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud hrášek nezměkne.
  3. Mezitím opláchněte candáta ve studené vodě, osušte kuchyňskou utěrkou a zkontrolujte, zda nemá kosti. Nakrájejte ho na 16 stejných kousků a na každou z tyčinek z citronové trávy napíchněte 4 kousky. Lískové oříšky nasekejte nahrubo a opečte je dozlatova na nepřilnavé pánvi bez tuku, pak je dejte stranou. Mátu omyjte, osušte a lístky jemně nasekejte.
  4. Citronovou trávu vyjměte z polévky, polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Podle chuti dochuťte zbylou citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte ghí a rybí špízy v něm na středním plamenu smažte čtyři minuty ze všech stran.
  5. Hráškovou polévku rozdělte do hlubokých talířů nebo misek, na každou dejte špíz z candáta, posypte opraženými lískovými oříšky a podávejte ozdobené mátou.

Posilující červená polévka

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 červené řepy
  • 2 kořenové petržele
  • zeleninový vývar
  • trochu zakysané smetany
  • trochu nahrubo nastrouhaného křenu
  • sůl
  • černý pepř

Příprava:

  1. Červenou řepu oloupejte a petržel nakrájejte na větší kousky.
  1. Vložte zeleninu do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a vařte 15–20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne.
  1. Polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem. Po nalití do talířů posypejte křenem a ozdobte zakysanou smetanou.

Jak zachránit nepovedené polévky?

Nehody se čas od času stávají i těm nejlepším kuchařům. Těmito jednoduchými triky se vám podaří polévku zachránit.

Polévka je přesolená?

Do polévky přidejte syrovou bramboru, která absorbuje sůl. V případě potřeby přilijte ještě vodu, mléko nebo smetanu podle typu polévky. Pomoci může také něco kyselého, například ocet nebo citronová šťáva, a trocha cukru.


Polévka je příliš pikantní?

V tomto případě vás zachrání mléčné produkty, které neutralizují pálivost. Případně můžete přidat trochu oleje, protože kapsaicin zodpovědný za pálivost se rozpouští v tucích, takže se spolu s ním shromáždí na povrchu a dá se z polévky odstranit.

Polévka je připálená?

Pak ji v žádném případě nemíchejte, jinak se spálené kousky ze dna hrnce dostanou do celé polévky a už ji nezachráníte. Lepší je hned ji přelít do jiného hrnce a v něm pokračovat ve vaření.

Také jste propadli polévkové mánii? Spoustu užitečných ingrediencí seženete také na dm online shopu.