Active Beauty
Velikonoční sladkosti: Recept na dort a cupcakes
Text: Eva Pohn

Sladká tečka

Velikonoční sladkosti: Recept na dort a cupcakes

O Velikonocích můžete hodovat, co hrdlo ráčí. Po slavnostním předkrmu a lahodném hlavním chodu zakončete oběd sladkou tečkou.

Sladké Velikonoce: Dort se šlehačkovým krémem a jahodami

Suroviny na formu o průměru 26 cm:

Na křehké těsto:
  • 100 g studeného másla
  • 40 g surového třtinového cukru
  • 150 g špaldové mouky, typ 630
  • 1 špetka mořské soli
  • nastrouhaná kůra z ½ neošetřeného citronu

Na piškotové těsto:
  • 5 bílků
  • 5 žloutků
  • 1 špetka mořské soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g špaldové mouky, typ 630
  • 50 g loupaných mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 15 g plátků mandlí
  • 1 lžička třtinového cukru

Na krém:
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g prosátého moučkového cukru
  • 200 g krémového sýra (např. mascarpone)
  • 300 g jahod

trochu másla na vymazání formy
trochu prosátého moučkového cukru

Příprava:

Dno formy vyložte pečicím papírem a upevněte ho ke dnu. Přečnívající papír odstřihněte. Okraje vymažte máslem a lehce vysypejte moukou. Na křehké těsto rychle uhněťte všechny suroviny v hladké těsto a to natlačte do formy. Několikrát ho propíchněte vidličkou, formu přikryjte a dejte do lednice nebo mrazáku, dokud těsto neztuhne. Mezitím si předehřejte troubu na 175 °C. Křehké těsto v ní upečte na prostředním roštu dozlatova (asi 20 minut).
Vyšlehejte z bílků tuhý sníh, poté přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud vám nevznikne lesklá směs. Postupně do ní zašlehejte žloutky a pomalu vlévejte olej. Nakonec smíchejte mouku, mleté mandle a prášek do pečiva a vmíchejte vše do směsi.
Těsto nalijte na již předpečené těsto ve formě, uhlaďte povrch a posypejte zbylým cukrem a plátky mandlí. Poté vložte dort do trouby a pečte opět na prostředním roštu asi 35 minut dozlatova. Dort nechte vychladnout na mřížce a poté ho vyjměte z formy. Prořízněte ho na tři části, spodní vrstvu položte na dortový talíř.
Smetanu ušlehejte do tuhé šlehačky. Smíchejte sýr s moučkovým a vanilkovým cukrem a vmíchejte šlehačku. Jahody očistěte a nakrájejte na malé kostičky.
Na spodní vrstvu dortu rozetřete polovinu krému a na něj rozprostřete polovinu jahod. Pak přitlačte střední vrstvu. Tu opět pomažte krémem a posypejte jahodami. Nakonec přitlačte třetí část těsta. Dort pocukrujte a dozdobte růžemi.


Velikonoce v miniformátu: Cupcakes s citronovo-sýrovým krémem

Suroviny na 12 kousků:

Na těsto:
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g světlého třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g špaldové mouky, typ 630
  • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
  • 60 g mletých mandlí
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 1 špetka mořské soli
  • šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 neošetřených citronů

Na krém:
  • šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 neošetřených citronů
  • 100 g měkkého másla (pokojové teploty)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 200 g smetanového sýra (např. mascarpone)

Na ozdobu:
  • 30 g tekutého medu
  • 50 g plátků mandlí

forma na 12 malých muffinů

Příprava:

Troubu předehřejte na 160 °C. V hrnci rozpusťte máslo. Přilijte mléko, promíchejte a odstavte. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Mouku s práškem do pečiva prosejte, přidejte mleté a sekané mandle a sůl a promíchejte. Sypkou směs nasypejte k vejcím, přilijte mléko s máslem a nakonec vmíchejte kůru a šťávu z citronů.
Do každé formy na muffiny vložte papírový košíček a naplňte ho do 2/3 těstem. Pečte v troubě 12–15 minut a poté špejlí vyzkoušejte, zda těsto již nelepí. Upečené cupcakes nechte vychladnout na mřížce.
Na krém vyšlehejte všechny suroviny do krémové konzistence. Poté na nepřilnavé pánvi opečte mandle.
Vychladlé cupcakes potřete krémem, pokapejte medem a dozdobte plátky mandlí.

Přejeme vám spoustu zábavy při pečení našich dezertů. Veselé Velikonoce!