Active Beauty
Pečení vánočního cukroví: 3 snadné recepty
Text: Annalina Jegg | Rezepte: Christina Bauer

Ve vánočním pekařství

Pečení vánočního cukroví: 3 snadné recepty

Osladíme vám čekání na Štědrý den a pozveme vás na pečení neodolatelného vánočního cukroví.

Mhhhhh, kdo by se netěšil na vánoční cukroví. Ale proč vlastně pečeme vánoční cukroví? O původu cukroví koluje mnoho příběhů. Tento zvyk pravděpodobně pochází ze středověké klášterní kultury. Věřící si prý chutným cukroví připomínali narození Ježíše.

V dnešní době je pečení cukroví jednoznačně více světské. Chceme, aby recepty byly rychle hotové a výsledek dobře chutnal. Na druhou stranu milujeme pečení jako rituál, který nás naladí na vánoční atmosféru. Děti dychtivě míchají ingredience, kuchyň voní vánočními vůněmi, jako je skořice, a později se z trouby linou vůně čerstvých vanilkových rohlíčků. V pozadí hraje hudba, která dělá Vánoce tak výjimečnými. Sotva vytáhneme teplé vánoční cukroví z trouby, už umlsáváme s šálkem dobrého čaje. Ano, takové Vánoce mohou přijít.

Než se rozhodnete pro některý z jednoduchých receptů na vánoční cukroví, možná vám pomůže rozhodnout se nejprve pro typ těsta:

Pečení vánočního cukroví: Jaké ingredience vždy potřebujeme?

Mezi tři klasické druhy těsta na vánoční cukroví patří linecké těsto, těsto na perníčky a lité těsto. Pro přípravu lineckého a litého těsta byste doma vždy měli mít pšeničnou mouku, (moučkový) cukr, máslo a vejce. Do lineckého těsta navíc přijde sůl a prášek do pečiva. Pro přípravu litého těsta potřebujete navíc vanilkový pudinkový prášek, kukuřičnou mouku a mléko. Na perníkové těsto použijte místo pšeničné mouky žitnou. Do těsta ještě přidejte (moučkový) cukr, vejce, kakaový prášek, med, jablečné pyré a perníkové koření. Tímto může šťastná a veselá vánoční pekárna otevřít. S těmito třemi recepty určitě uspějete:

Recepty na lahodné vánoční cukroví

Vánoční cukroví, recept 1: Skořicové hvězdičky

Ingredience na přibližně 40 skořicových hvězdiček:
3 vaječné bílky
200 g moučkového cukru
1 špetka soli
trochu citronové šťávy
300 g mletých mandlí
3 g skořice
dřeň z 1/2 vanilkového lusku
Příprava:
Bílky ušlehejte s moučkovým cukrem, solí a citronovou šťávou do tuha. Ze směsi odeberte 6 polévkových lžic na polevu. Přendejte do uzavíratelné nádoby a směs dejte do lednice. Později touto polevou hvězdy polejeme. Zbytek směsi smíchejte s mandlemi, skořicí a vanilkovou dření a dejte na noc do lednice. Druhý den hmotu rozválejte. Povrch potřete polevou a vykrojte hvězdičky.

V předehřáté troubě na 150 °C pečte – lépe řečeno sušte – hvězdičky po dobu asi 15 minut.

Tip:
Aby se hvězdičky snadno vykrajovaly, je nejlepší ponořit vykrajovátko opakovaně do moučkového cukru. Se speciálním vykrajovátkem na skořicové hvězdičky to jde ještě lépe.

Vánoční sušenky, recept 2: Kokosové kuličky

Ingredience na přibližně 30 kuliček:
200 g bílé čokolády
70 g moučkového cukru
70 g měkkého másla
100 g kokosových vloček
Na obalení:
100 g kokosových vloček

Příprava:
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Moučkový cukr a máslo dobře promíchejte a poté vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Nakonec směs smíchejte s kokosovými vločkami. Vzniklou hmotu uložte na přibližně 60 minut do lednice. Ze směsi pak vytvarujte kuličky a obalte je v kokosových vločkách. Hotovo!

Vánoční cukroví, recept 3: Cornflakes cukroví

Ingredience na přibližně 60 kousků cornflakes cukroví:
300 g čokolády
20 g kokosového oleje
200 g kukuřičných lupínků
cukrářské formičky

Příprava:
Čokoládu spolu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni. Poté vmíchejte kukuřičné lupínky a pomocí lžičky vkládejte malé porce cukroví do cukrářských formiček. Cukroví pak dejte na několik hodin do lednice.

Tip:
Cornflakes cukroví můžete připravit z jakékoliv čokolády. Použít můžete vaši nejoblíbenější nebo zrovna tu, co máte ve spíži.

Vánoce s Christinou
Christina Bauer
Nakladatelství: Löwenzahn