Active Beauty
Letní recepty: Takhle chutnají letní večery
Text: Carolina Forstner

Jednoduché & lahodné

Letní recepty: Takhle chutnají letní večery

Se západem slunce přichází i potřeba zachytit letní večerní vánek a vychutnat si ho se svými blízkými. Napište pozvánky a připravte tyto tři letní recepty.

Česnekovo-bylinkový chléb

Suroviny

  • 2 palice česneku
    1 lžíce olivového oleje
    150 g měkkého másla
    sůl a pepř
    1 bochník čerstvého kváskového chleba
    6 až 8 větviček čerstvého rozmarýnu, tymiánu, oregana a šalvěje


Příprava:

Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Palice česneku položte na kousek alobalu, pokapejte olivovým olejem, zabalte a pečte v troubě 30 minut, dokud česnek nezměkne.
Vymačkejte česnek ze slupky odspodu nahoru. Přidejte máslo, sůl a pepř a promíchejte vidličkou, abyste získali pikantní pastu. Do bochníku udělejte zářezy, zhruba každé 2 cm. Do řezů rozetřete česnekové máslo a přidejte bylinky podle chuti.
Chléb volně zabalte do alobalu a pečte 15 minut, poté jej vložte na dalších 5-10 minut do trouby bez alobalu, lze samozřejmě péct i na grilu.

Lilkový dip s bramborovými hranolky

Suroviny

Dip:
  • 2 velké lilky
    1 stroužek česneku, rozdrcený
    1⁄2 lžičky mletého kmínu
    1⁄2 lžičky mletého koriandru
    2 lžičky tahiny
    1 lžíce citronové šťávy
    sůl, pepř
    Na ozdobu: 2 lžíce semínek granátového jablka, 1 snítka nasekané čerstvé máty, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce olivového oleje

Hranolky:
  • 1 kg brambor nakrájených na hranolky
  • 6 lžic olivového oleje
  • mořská sůl
  • sladká paprika

Příprava

Předehřejte troubu na 200 °C. Bramborové hranolky namočte v oleji a rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečte 30–40 minut, v polovině doby obraťte. Lilek opékejte
na grilu 20–25 minut a otáčejte, dokud slupka nezčerná a dužina nezměkne. Alternativně lilek rozřízněte napůl, potřete olejem a pečte v troubě na 200 °C po dobu 20 minut.
Po opečení nechte lilek mírně vychladnout a lžící vyškrabte dužinu. Teplou směs smíchejte s česnekem, kmínem, koriandrem, sezamovou pomazánkou, citronovou šťávou, solí a pepřem a vytvořte krémový dip. Přendejte do misky, dozdobte granátovými semínky, mátou, vlašskými ořechy a olivovým olejem.
Bramborové hranolky dochuťte solí a paprikou a podávejte s dipem.

Původ lilku

Tmavě fialové plody pravděpodobně pocházejí z Asie. Evropu si podmanily ve 13. století. Protože v té době se pěstovaly převážně žluté nebo bílé odrůdy, dostal lilek přezdívku vejcoplodý, což je dnes jeho oficiální druhé jméno. Tato zelenina obsahuje hodně draslíku a pod slupkou skrývá vitamíny B a C. Lilek má rád chlad, ale ne zimu. Proto ho skladujte mimo lednici a včas spotřebujte.