Jednoduché & lahodné
Letní recepty: Takhle chutnají letní večery
Se západem slunce přichází i potřeba zachytit letní večerní vánek a vychutnat si ho se svými blízkými. Napište pozvánky a připravte tyto tři letní recepty.
Česnekovo-bylinkový chléb
Suroviny
- 2 palice česneku
1 lžíce olivového oleje
150 g měkkého másla
sůl a pepř
1 bochník čerstvého kváskového chleba
6 až 8 větviček čerstvého rozmarýnu, tymiánu, oregana a šalvěje
Příprava:
Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Palice česneku položte na kousek alobalu, pokapejte olivovým olejem, zabalte a pečte v troubě 30 minut, dokud česnek nezměkne.Vymačkejte česnek ze slupky odspodu nahoru. Přidejte máslo, sůl a pepř a promíchejte vidličkou, abyste získali pikantní pastu. Do bochníku udělejte zářezy, zhruba každé 2 cm. Do řezů rozetřete česnekové máslo a přidejte bylinky podle chuti.
Chléb volně zabalte do alobalu a pečte 15 minut, poté jej vložte na dalších 5-10 minut do trouby bez alobalu, lze samozřejmě péct i na grilu.
Lilkový dip s bramborovými hranolky
Suroviny
Dip:- 2 velké lilky
1 stroužek česneku, rozdrcený
1⁄2 lžičky mletého kmínu
1⁄2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky tahiny
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Na ozdobu: 2 lžíce semínek granátového jablka, 1 snítka nasekané čerstvé máty, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce olivového oleje
Hranolky:
- 1 kg brambor nakrájených na hranolky
- 6 lžic olivového oleje
- mořská sůl
- sladká paprika
Příprava
Předehřejte troubu na 200 °C. Bramborové hranolky namočte v oleji a rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečte 30–40 minut, v polovině doby obraťte. Lilek opékejtena grilu 20–25 minut a otáčejte, dokud slupka nezčerná a dužina nezměkne. Alternativně lilek rozřízněte napůl, potřete olejem a pečte v troubě na 200 °C po dobu 20 minut.
Po opečení nechte lilek mírně vychladnout a lžící vyškrabte dužinu. Teplou směs smíchejte s česnekem, kmínem, koriandrem, sezamovou pomazánkou, citronovou šťávou, solí a pepřem a vytvořte krémový dip. Přendejte do misky, dozdobte granátovými semínky, mátou, vlašskými ořechy a olivovým olejem.
Bramborové hranolky dochuťte solí a paprikou a podávejte s dipem.