Active Beauty
Vánoční menu
Text: Carolina Forstner, Rezept: Vitus Winkler

Vydatný předkrm

Vánoční menu

Chcete o Vánocích servírovat něco speciálního a rozmazlovat své blízké? Žádný problém. Přinášíme tip na slavnostní menu, které nejen krásně vypadá, ale také výborně chutná. A buďte si jistí, že díky podrobnému receptu tohoto extravagantního menu uspěje každý amatérský kuchař.

Předkrm vánočního menu: Fenyklová kapsa

Ingredience pro těsto na těstoviny

  • 4 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g hrubé mouky nebo krupice z tvrdé pšenice
  • potravinová fólie

Náplň

  • 2 fenyklové cibulky (s natí), nakrájené na jemné proužky
  • 1 malá cibule nakrájená na jemné proužky
  • 1 lžička Nouilly Prat
  • 1/4 l mléka
  • 1/8 l smetany ke šlehání
  • 1 lžička saturejky
  • 50 g crème fraîche
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej na smažení

1. Příprava těsta na těstoviny

Smíchejte vejce, žloutky, vodu, olivový olej a osolte. Mouku nasypte na pracovní plochu nebo do mísy, udělejte do ní důlek a vlijte vaječnou směs. Uhněťte hladké těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte hodinu chladit. Hotové těsto lze také zmrazit. Těsto rozdělte na menší porce, aby se později lépe rozmrazovalo.


2. Příprava náplně

Na pánvi na olivovém oleji osmahněte fenykl, proužky cibule a podlijte trochou Nouilly Prat. Přilijte mléko a šlehačku. Dochuťte pikantním kořením, saturejkou, solí, pepřem a téměř úplně zredukujte. Do hrnce vložte síto a nechte směs v sítu okapat. Důležité je zachytit šťávu. Směs ze síta jemně rozmixujte a, pokud je příliš hustá, smíchejte ji s trochou odebrané šťávy. Do fenyklového pyré vmíchejte crème fraîche a podle chuti dochuťte.


3. Příprava fenyklové kapsy

Těsto na těstoviny tence rozválejte. Těsto poprašte moukou, aby se lépe rozvalovalo a nelepilo k sobě. Vykrajujte kolečka pomocí formičky na ravioly nebo obrácené sklenice (Ø asi 10 cm). Do středu těsta dejte lžíci fenyklové směsi, zbytek těsta potřete vejcem, přeložte na polovinu a okraje přitlačte vidličkou. Položte je na moukou vysypaný plech a poté je uvařte v osolené vodě al dente. Těstovinové kapsy jsou hotové, když vyplavou na povrch.​

Příloha a omáčka: Žlutá řepa a badyánová pěna

Ingredience na žlutou řepu

  • 500 g žluté řepy, případně červené řepy
  • 50 g cukru (např. třtinový cukr dmBio)
  • 125 ml bílého vína
  • 125 ml pomerančové šťávy (např. z dmBio)
  • 1 lžička jablečného octa (např. z dmBio)
  • 250 ml mrkvové šťávy (např. z dmBio)
  • 2 hřebíčky
  • semínka koriandru
  • ½ tyčinky skořice nebo 1 špetka mleté skořice
  • sůl a pepř
  • 1 lžička kukuřičné mouky na spojení

Příprava

Žlutou řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na vývar přiveďte v hrnci k varu všechny ostatní přísady kromě kukuřičné mouky. Přidejte kostky řepy a vařte je asi 15 minut do změknutí. Sceďte přes hrubé síto a vývar zahustěte kukuřičnou moukou. Řepu vložte do zahuštěného vývaru. Tip: Pokud používáte čerstvou červenou řepu nezapomeňte na rukavice.

Ingredience na badyánovou pěnu

  • 100 g másla
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 1 lžička anýzu
  • 400 ml mléka

Příprava badyánové pěny

Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm badyán a anýz. Ochucené máslo přeceďte přes síto, zahřejte se 400 ml mléka a napěňte ručním mixérem.
Těstovinové kapsy a řepu naaranžujte na talíř a pokapejte badyánovou pěnou. Bon appétit!