Menu

Zelený zázrak: 3 důvody, proč pít celerovou šťávu

Šťávu z řapíkatého celeru nyní pije celý svět

Home » Inspirace » Zelený zázrak: 3 důvody, proč pít celerovou šťávu - 09.2020

Více energie, menší hlad a krásná pokožka díky celerové šťávě? Kdokoliv se pohybuje ve světě sociálních médií, nemohl tento trend minout. A my se ptáme: Skutečně stojí tento humbuk za to? Známe celer v polévce i upečený místo hranolek. Nyní se však podává také syrový celer v podobě drinku.

Původ tohoto trendy nápoje se přisuzuje americkému autoru Anthonymu Williamovi (na Instagramu známý pod jménem Medical Medium), podle nějž má šťáva z řapíkatého celeru řadu pozitivních účinků na zdraví. Jeho výzva #celeryjuicechallenge vyvolala ohromný ohlas. Celý svět pije celerovou šťávu a ze všech stran se na ni snáší pochvalné ódy.

3 důvody, proč vsadit na šťávu z celeru

  1. Důvod: kvůli zdraví

Tato mocná zelenina má nespočet pozitivních účinků na naše tělo.

Její objevení skutečně není revoluční: V čínské medicíně se šťáva používá pro léčbu vysokého krevního tlaku a v ajurvédě zase již dlouho platí za léčebný prostředek při potížích s trávením, při demenci nebo Parkinsonově chorobě.

Obsažené antioxidanty mají snižovat riziko rakoviny a působit protizánětlivě. Celer také posiluje imunitní systém a pomáhá dostat pod kontrolu hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

  1. Důvod: kvůli figuře

Celer má dehydratační účinek a propláchne močový měchýř a ledviny. Skvělý vedlejší efekt pro naši figuru: Pojivové tkáně se mohou posílit a snižuje se nadměrné zadržování vody. Díky vysokému obsahu minerálů a tekutin je tedy celerová šťáva ideálním nápojem, který podpoří zdravou výživu a pomůže udržet tělo fit. Dokonce i ti, kteří zápasí s neovladatelnými chutěmi, jsou s celerovou šťávou na správné cestě, neboť ta díky velkému množství vlákniny zajistí sytost po dobu několika hodin. A přitom má na 100 g řapíkatého celeru pouze 16 kalorií a 0,2 g tuku.

  1. Důvod: kvůli pokožce a vlasům

Antioxidanty nechrání jen před záněty v těle, ale profitovat z nich může také pokožka. Sekundární rostlinné látky jako vitamín C, E a betakaroten pomáhají vázat volné radikály v těle a tím zpomalit proces stárnutí pokožky. Jednoduše řečeno: Celer chrání před UV zářením, a dokonce zmůže mírnit vrásky a akné!

Obsažené minerály a vitamíny také posilují křehké nehty a vlasy.

Správná příprava

Působení celerové šťávy by mělo být nejúčinnější ráno. Rozběhne se díky ní metabolismus a tělo dostane ještě před snídaňovým müsli dostatek tekutin, protože celer se z 95 % skládá z vody. Milovníci kávy pozor: Celerová šťáva dodává tělu ještě více energie než každodenní ranní espresso!

Jak si vyrobit tento drink plný energie:

Při nákupu si dejte pozor:

  • Řapíkatý celer patří k těm druhům zeleniny, které bývají nejvíce ošetřeny pesticidy, proto dbejte při nákupu na biokvalitu.
  • Celer bulvový v žádném případě za tím řapíkatým nezaostává, pokud jde o pozitivní účinky na zdraví. Nicméně jeho chuť je trochu nahořklá, takže se tento druh celeru příliš nehodí pro syrové zpracování do šťávy.

S odšťavňovačem: Čerstvé, očištěné řapíky celeru nakrájejte na menší kousky a odšťavněte.

S mixérem: Pokud nemáte odšťavňovač, můžete šťávu vyrobit také pomocí výkonného mixéru. Stačí opět nakrájet očištěný celer na menší kousky a rozmixovat. Vzniklé pyré následně vymačkejte přes látkovou utěrku do misky.

Pokud nepatříte k fanouškům celerové chuti, můžete tuto zeleninu zkombinovat s mrkví, jablkem, okurkou, hruškou nebo ananasem. Avšak někteří zastánci tohoto nápoje jsou toho mínění, že při namíchání s dalšími druhy zeleniny nebo ovoce už není účinek celerové šťávy takový.

V dobře uzavřené nádobě můžete celerovou šťávu uchovávat v lednici několik hodin. Ale pozor, když se dostane čerstvá šťáva do kontaktu s kyslíkem, ztratí v důsledku oxidace spoustu obsažených látek. Projeví se to změnou barvy i chuti.

Guru Anthony William doporučuje vypít denně 500 ml celerové šťávy. Stále však chybí spolehlivé studie. Jelikož celerová šťáva velice podporuje zažívání a detoxikuje, může v případě nadměrného množství způsobit průjem a bolesti žaludku. Proto je lepší vypít každý den menší množství a naslouchat signálům svého těla.

Nahoru
OKDalší informace