Menu

Zdravé müsli: Těchto 8 věcí ho odlišuje

Cukr, vláknina & jogurt: Co dalšího hraje u müsli důležitou roli?

Home » Inspirace » Výživa » Zdravé müsli: Těchto 8 věcí ho odlišuje - 02.2021

Müsli nás zasytí, je rychle připravené a skvěle chutná. Ale aby bylo také zdravé, potřebuje pár určitých přísad.

Zdraví není otázkou věku, ale dobré imunity. A tu může každý z nás, bez ohledu na to, jak jsme staří nebo mladí, do značné míry posílit. Dobrá výživa začíná již u snídaně. V dm najdete širokou nabídku müsli, které je lahodné a do vyváženého jídelníčku se určitě hodí. Poradíme vám, na co se při výběru soustředit.

 

Díky těmto 8 přísadám je müsli opravdu vhodnou snídaní

1. Cukr: Méně je více

Každý ví, že cukr je nezdravý. Ale jen někteří tuší, že v müsli se ho občas může skrývat opravdu hodně. Ať už jde o čokoládové nebo karamelové: Některé směsi představují skutečnou cukrovou bombu. Někdy se zkrátka müsli tváří zdravě, ačkoliv skrývá zbytečný cukr.

Vždy proto pečlivě čtěte složení. Názvy jako dextróza, fruktóza, sladový cukr, kukuřičný škrob, ovocný cukr, sacharóza, maltóza nebo glukóza znamenají zpracované druhy cukru. Čím méně jich v müsli bude, tím lépe. A stejně tak byste si neměli do svého müsli přidávat klasický cukr navíc.

2. Vláknina pro zdravou střevní flóru

Zdraví začíná ve střevě. A zdravé müsli k němu může velkou měrou přispět. Zvláště pokud obsahuje hodně vlákniny. Tu najdeme hlavně v ořeších a semenech (například lněných nebo konopných). Pokud jde o obiloviny, záleží na konkrétním druhu. Ovesné vločky a pšeničné otruby mají vlákniny hodně. Pokud tedy chcete své müsli vylepšit, přidejte si do něj extra porci vlákniny.

Malý tip: V dm seženete nejen celá, ale také drcená lněná semínka. Drcené slupky dokáže tělo ještě efektivněji využít. Kdo chce své müsli povýšit na ještě zdravější pokrm, měl by si do něj každý den vmíchat jednu až dvě lžičky lněných semínek.

3. Jogurt poskytuje dobré bakterie

Dalším dobrým doplňkem jakéhokoliv müsli je také jogurt, jehož mléčné bakterie podporují střevní flóru člověka. Mimochodem, nemusí jít o žádný speciální probiotický jogurt, dostatečné množství bakteriálních kultur mají i běžné jogurty. Pozor však na obsah cukru, střevo má nejraději neslazené produkty.

Laktobacily v přírodním jogurtu přirozeně rozkládají část mléčného cukru, takže i lidé s intolerancí laktózy by neměli mít v případě konzumace malého množství takového jogurtu problém.

4. Sladké müsli dávkujte přiměřeně

Také v dm najdete müsli s čokoládou nebo s dalšími sladkými přísadami. Slazené müsli bychom však rozhodně neměli konzumovat ve velkém. V menší dávce se však skvěle hodí jako doplněk ke klasickému neslazenému müsli. Takovou snídani si užijí zejména děti.

5. Topping jako extra porce zdraví & chuti

Ať už ze sušeného ovoce, kakaové drti, semínek nebo oříšků: Topping dodá müsli další chuť a také může posloužit jako dodatečný zdroj vitamínů. Především sušené ovoce obsahuje hodně vitamínu C. Ořechy a semena zase disponují důležitými vitamíny B a také zinkem. Hotovým pokladem je také šípkový prášek, extrémně bohatý na vitamíny (zejména vitamín C), který lze smíchat s jakýmkoliv müsli.

Malý tip pro rodiče: Jak známo, jíme také očima. Dětem nasypejte nebo nalijte topping pomocí formičky například do tvaru srdce nebo hvězdy.

6. Čerstvé ovoce zasytí a je přirozeně zdravé

Sušené ovoce je bohaté na vitamíny, ale obsahuje také hodně fruktózy. Tu tělo zpracovává jinak než bílý cukr, takže déle udrží pocit sytosti. Díky obsahu cukru je však sušené ovoce celkem kalorické. A jelikož náš pocit sytosti nezávisí na zkonzumované energetické hodnotě, ale na množství, sníme sušeného ovoce většinou více než toho čerstvého. V ideálním případě bychom proto měli sušené ovoce konzumovat jen střídmě a kombinovat ho s čerstvým ovocem, jako jsou bobule, jablka, ananas nebo banány.

7. Müsli vás nezasytí? Přidejte více bílkovin

Když jsme u té sytosti, s těmi kaloriemi je to také trochu komplikovanější – věda v současnosti ví, že každá kalorie není stejná. Proteiny neboli bílkoviny udržují hladinu inzulínu konstantnější, takže nás také zasytí. Pokud máte pocit, že po porci müsli stále nejste najezení nebo máte rychle zase hlad, přidejte si k němu více tvarohu nebo jogurtu. Tím zvýšíte obsah bílkovin, tudíž i sytost.

8. Oleje dělají müsli ještě zdravější

Omega-3 olej má prokazatelně pozitivní efekt na imunitní systém. Mořské ryby jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů těchto zdravých tuků. Ale nebojte se, odteď nemusíte snídat sledě. Na omega-3 jsou bohaté také určité rostlinné oleje, které se dají do müsli jednoduše zamíchat. Zdravý je především lněný olej, který dodá müsli oříškovou chuť. To samé platí pro konopný a ořechový olej.

Nahoru
OKDalší informace