Menu

Za vínem, pochoutkami a pohodou

Objevte vinařskou oblast na jihu Štýrska

Home » Inspirace » Za vínem, pochoutkami a pohodou - 10.2019

Kdesi na jihu, kde se setkávají hranice jednotlivých zemí, se rozprostírá oblast, která nadchne všechny požitkáře. Geograficky, kulturně i kulinářsky. Vinařská oblast na jihu Štýrska je místem, kde zážitky překračují hranice.

Šimrání v nose a brnění po celém těle. V břiše se to hemží milionem motýlků a celé tělo je příjemně napjaté. Je to láska? Ano, i krajina v nás očividně umí navodit pocity zamilovanosti. Snad žádná jiná oblast nenabízí smyslnější potěšení než vinařská oblast v jižním Štýrsku, vinný, kulinářský a wellness region. V mírných vlnách se táhnou vinice od rakouského Spielfeldu přes rakouskou hranici až do Slovinska a Chorvatska. Místa jako Leutschach, Gamlitz nebo Kitzeck lákají lidi z měst do „štýrského Toskánska“. Milovníci vína se sem vydávají za oceňovanými vinařskými podniky a revolučními vinaři, kteří se starají o svou vinnou révu i ve slovinské části této oblasti. Útulné restaurace, hostince i sklípky působí doslova jako magnet na každého, kdo si rád pochutná na lokálních dobrotách, ale ideálně v té nejvyšší kvalitě.

Pokud se rozhodnete strávit tu dovolenou, užijete si klidný čas v blízkosti přírody. Cesta na jih autem je asi jediným flíčkem na jinak vcelku ekologické dovolené. Jakmile totiž dorazíte do jižního Štýrska, už vám nic nebrání přejít na jiné způsoby dopravy. Téměř každé ubytovací zařízení totiž půjčuje kola, a to i horská. A jestliže jste vínu holdovali více, než bylo původně v plánu, můžete se zpět ke svému pokoji nechat odvézt kyvadlovou dopravou. Protože jak se říká, s jídlem roste chuť a zážitků není nikdy dost.

Moje tělo, můj chrám

Aby byla vaše dovolená skutečným požitkem pro tělo i duši, začněte svůj pobyt v jižním Štýrsku nejlépe v některém z mnoha wellness, které se v regionu nacházejí. Například v Loisium Wine & Spa Resort, jehož puristická architektura zbytečně nerozptyluje myšlenky, ale naopak se tu soustředí na to podstatné: „sanus per aquam“ (zdraví skrz vodu) se na této cestě řadí ještě před „in vino veritas“ (ve víně je pravda). Masáž čaker by vám zase měla otevřít zdroje síly.

„Existuje sedm hlavních čaker. Staré tibetské a indické texty hovoří dokonce o 72.000 až 350.000 energetických kanálech,“ vysvětluje zdejší masérka jemným zpěvným hlasem. Ze sedmi karet si stačí vytáhnout tři. „Ty vám ukáží nedostatky a kde energie nemůže už dostatečně proudit,“ doplňuje dáma v bílém. Člověku tak přijde na mysl, zda by nebylo lepší ochutnat hrozny a skleničku muškátu, doporučované místním someliérem. Avšak po 90 minutách masáže hlubokých tkání jsou čakry pročištěné a dýchání jde najednou zase nějak snadněji.

Kulinářský přesun

Ke stolu v restauraci Weinkuchl se přesouváme s až povznášejícím pocitem. Sklenice vína Isabella Frizzante z Gamlitzu nabudí chuťové pohárky. Už pouhý pohled do jídelního lístku napovídá, že tady se o gastronomické zážitky starají na nejvyšší úrovni. Kukuřičné kuře a chorizo si dokonale rozumí stejně jako falafel s hlemýždi. Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni a vegani. Bylinkové ravioly s tvarohem, lilek s rajčaty a hummus s domácími bylinkami spolehlivě zasytí a ukojí i ty nejrozmazlenější chuťové buňky.

Podloží plné minerálů a klima vkládají do servírovaného vína divokou a svěží chuť. Díky chladným nocím se zdejší červené i bílé víno vyznačuje velkým obsahem resveratrolu, který je považován za silný antioxidant s anti-aging účinky.

Žluté a zlaté bobule

Následující den si rezervujeme prohlídku zákulisí zdejšího vinařského podniku Masser. Neboť kdo chce vyrábět lahodná vína, musí se nejprve naučit, jak chutnají bobule, aby spolehlivě určil stupeň zralosti a naplánoval čas sklizně. Stejně jako bratři Masserové: „Když chuť přechází od zralosti až k přezrálosti a když každá desátá bobule už nechutná žlutě, ale zlatě, nastává ten pravý čas,“ vysvětluje Florián, vinař čtvrté generace.

Pyšní jsou tu vinaři na svá DAC vína (Districtus Austriae Controllatus, označení původu kvalitních vín typických pro určitý region v Rakousku), v popředí z odrůdy Sauvignon Blanc, následované Ryzlinkem vlašským, Chardonnay, Muškátem žlutým nebo Tramínem. Každá bobulka proměněná v lahodný mok v sobě skrývá napínavý příběh plný tajemství a neopakovatelné chuti. S dalším lokem můžete objevovat stále nové nuance, které vás nikdy nepřestanou bavit.

Malá země, velké požitkářství

Chuť nás zavála dál do Slovinska. Sotva větší než Dolní Rakousko je menu oblasti mezi Alpami a Jadranem. Avšak než zase začneme myslet na jídlo a pití, uděláme něco pro své srdce. Zastávka kvůli fotce na Herzerl-Straße (stezka ve tvaru srdce) patří pro instagramovou generaci k naprosté nutnosti. Potom pokračujeme do regionu Haloze.

Řetězec pahorků za zády hradu Borl odděluje slovinské Štýrsko na jih ve směru k Chorvatsku. Už v brzkém odpoledni pokryjí údolí tmavé stíny. Pouze na výše položené boky extrémně příkrých kopců dopadá dostatek slunečního svitu po celý den. Až do šedesátých let tu neexistovaly ani žádné zpevněné cesty.

Většina vinic se nachází ve východní části Haloze. Na horských vrcholcích, kde se rozprostírají hospodářství vinařů, přesedláme z auta na horská kola. Pěší výlet by pro nás byl příliš pomalý, zůstáváme tu jen jednu noc. Ale tu bychom raději chtěli strávit na cestách, takže buď si zaplatíme jen nějaké skromné ubytování, nebo se rovnou přesuneme do obce Moravske Toplice, koneckonců, ve Slovinsku je všechno jen co by kamenem dohodil – a užijeme si bahenní koupel v hotelu Livada Prestige.

Naše vášeň pro gastronomickou hojnost a moderní architekturu nám nedává moc na výběr. Přitahuje nás malá půvabná vesnice Zgornja Kungota. Tam se totiž nachází Hiša Denk, proslulá restaurace s rodinnou tradicí. Kuchař a hostinský jménem Gregor Vračko servíruje svým hostům mořské plody i ryby. Přesně to je jedna z výhod, kterou mu přináší poloha a již mu rakouští kolegové právem závidí.

Slovinsko leží u moře a nám se sbíhají chutě na slávky á la Buzara, tedy na dalmatský způsob s rajčatovou omáčkou, česnekem a bílým chlebem, a kalamáry na bílém víně s bylinkami. Za zkoušku by však stál i celý mořský vlk. Ke všemu se skvěle hodí víno Haloze Blanc 2017.

Usedlost postavená ze skla a dřeva nabízí šest pokojů pro všechny, kteří by se do svých domovů raději vrátili odpočinutí (a střízliví) až další den. Možná opět se zastávkou kvůli zachycení některého z pohledů fotoaparátem. Tentokrát například v nejstarším slovinském městě Ptuj, kde se (jen tak mimochodem) ukrývají další vinné sklepy.

Vinske kleti Ptuj; foto: Mankica Kranjec/Turizem Ptuj
Nahoru
OKDalší informace