Výživný salát s bulgurem a ořechy
Byla by škoda nevyzkoušet pestré alternativy ke klasickým druhům obilovin, ze kterých se dají v kuchyni vykouzlit skvělé lahůdky. Například netradiční salát s bulgurem, který je jako stvořený pro podzimní dny.
Doba přípravy: 40 minut
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 225 g bulguru
- 100 g vlašských ořechů
- 80 g medu
- 2 lžíce ghí
- 200 g červeného hroznového vína (nejlépe bez jadérek)
- hrst čerstvého baby špenátu
- 200 g sýra s modrou plísní
- 1 cibuli
- sůl
- pepř
Příprava:
1. Cibuli nakrájíme na jemné kroužky. Ghí rozpustíme v pánvi a cibuli na něm necháme lehce zkaramelizovat. Bulgur povaříme ve dvojnásobném množství vody asi 10 minut. Přidáme k němu cibulku, osolíme a necháme vychladnout.
2. Poté do bulguru vmícháme nasekané vlašské ořechy a rozpůlené kuličky hroznového vína. Salát zakápneme medem. Pokud je med příliš tuhý, prohřejeme ho předtím krátceve vodní lázni, aby se roztekl.
3. Sýr nakrájíme na malé kousky a spolu s baby špenátem nasypeme na salát. Dochutíme solí a pepřem.
Tip: Bulgur a kuskus mají podobnou konzistenci. Pokud chcete obměnit svůj oblíbený recept, můžete obě obiloviny dle libosti zaměňovat.
Věděli jste, že:
Bulgur, neboli předvařená a drcená tvrdá pšenice, je velmi rozšířený a oblíbený zejména na Blízkém východě. Často se zde připravuje jako salát tabouleh s petrželkou, mátou a rajčaty. Bulgur vyniká vysokým obsahem vlákniny i vitamínů a skvěle zasytí.
Využití:
Bulgur připravíte snadno a rychle jako rýži. Podávat ho můžete jako přílohu, ale příjemně zpestří i různé saláty a nádivky. Díky jeho jemné oříškové chuti se hodí i do sladkých pokrmů.