Menu

Vychutnejte si veganské grilování

Vysušené tofu a přepálená zelenina už vás nebaví? Vyzkoušejte naše tipy!

Home » Inspirace » Vychutnejte si veganské grilování - 07.2020

Abyste si užili veganské grilování, stačí si místo klobás nakoupit veganskou alternativu párků, jako příloha skvěle poslouží zelenina jako lilek, cuketa, brokolice nebo paprika. Opéct si můžete i žampiony. Z koření sáhněte po aromatických druzích, jako je paprika, chilli nebo mořská sůl s bylinkami. Také nezapomeňte na kvalitní olej.

Pokud neholdujete tofu, nenuťte se do něj. Nemá smysl se přemáhat, vždyť grilování má být zábava. Hledejte veganské alternativy, které vám chutnají. Jednou z těch, z nichž se dají vykouzlit pochoutky, je například tempeh, ať už uzený, smažený nebo přírodní.

Skoro jako maso – ale bez něj

Sójové párky a jiné náhrady jsou skvělé, když na talíři nechcete mít maso. Právě lidé, kteří se rozhodli nejíst maso z etických důvodů a svému vztahu ke zvířatům, se tak nemusejí vzdát svého oblíbeného burgeru nebo salámu. Tyto potraviny používá hodně lidí, protože jsme zvyklí na masové pokrmy z dětství. Většina z nás dostávala odmalička rozmanitou stravu zahrnující všechno. Rodinné večeře představovaly rituál, který nás utvářel. Vegané si tak mohou tento pocit připomenout právě například pomocí těchto alternativ.

Tempeh: výrazná chuť 

Fermentované potraviny si nacházejí místo na našich talířích stále častěji. Pozitivně působí na naši střevní flóru. Totéž platí o tempehu plném bílkovin. Jedná se o fermentované sójové boby s ušlechtilou plísní. Obsahuje vysoké množství vápníku, hořčíku, železa a vitamínu B6. Velkou výhodou tempehu je také to, že se dá skvěle marinovat a dochutit kořením, takže má ještě výraznější chuť než tofu. Kromě toho výborně odolává vysokým teplotám a ideálně se s ním dá nahradit grilovaný steak.

3 tipy pro veganské grilování

  1. U veganského grilování nešetřete olejem

U veganských surovin je potřeba dávat pozor hlavně na to, aby je člověk nevysušil. Zelenina obsahuje znatelně méně tuku než uzeniny, takže se nesmíme bát použít dostatek oleje. Ideální je potřít ji před samotným opékáním a pak při každém otočení. Tak můžete získat úžasně křupavou kůrčičku. Kromě vysoce kvalitního oleje použijte na zeleninu také čerstvé bylinky, které doplňte kořením, jako je například sušená paprika nebo chilli.

  1. Dbejte na kvalitu

V každém případě také dbejte na kvalitu používaných surovin a nešetřete na marinádě ani přílohách. Skvěle chutná například grilovaná paprika nebo kukuřičný klas. Není potřeba zeleninu předvařovat. Když položíte brokolici na chvilku na gril, bude přirozeně křupavější než po uvaření. Ale právě to je na tom tak zábavné.

  1. Tofu, seitan a zeleninu opékejte jen krátce

V zásadě můžete grilovat většinu zeleniny. Obsahuje velké množství vody, která když se odpaří, obsažený cukr zkaramelizuje. Tím docílíte úžasné vůně. Kromě toho nechte zeleninu, tofu, seitan i tempeh nad otevřeným ohněm jen krátce opéct a poté pokrmy už jen dodělávejte v misce jen nad teplem ze žhavého uhlí.

Nahoru
OKDalší informace