Menu

Velikonoční věnec

Jak na něj?

Home » Inspirace » Recepty » Velikonoční věnec - 03.2018

Dobré věci potřebují čas. Stejně tak velikonoční věnec. Avšak již po prvním soustu mu to odpustíte.

Doba přípravy: 1 hodina + 1,5 hodiny na vykynutí těsta

Na 1 věnec potřebujeme:

  • 250 ml ovesného nápoje
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 60 g třtinového cukru
  • 500 g pšeničné mouky, typ 550
  • 4 velká vejce
  • 1-2 žloutky
  • 80 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Příprava:

  1. 3 vejce vložíme do vroucí vody a necháme 10 minut vařit. Poté vyjmeme a necháme vychladnout. Ovesný nápoj lehce zahřejeme, nalijeme do mísy, přisypeme droždí a cukr a dobře promícháme. Necháme asi 5 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.

  2. V misce rozmícháme 1 vejce a máslo nakrájené na kousky. Přilijeme kvásek a přidáme mouku smíchanou se solí. Pomocí hnětače nebo rukama vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

  3. Po hodině těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na tři části. Vytvoříme dlouhé hady o délce asi 50 cm. Upleteme cop, který spojíme do věnce. Položíme na plech vyložený pečicím papírem. V místě spojení k sobě konce věnce důkladně přitiskneme, aby se věnec nerozplétal. Doprostřed věnce položíme vařená vejce. Věnec necháme ještě asi 20 minut kynout.

  4. Předehřejeme troubu na 180 °C. Věnec potřeme žloutkem a pečeme cca 25 minut. Pokud je povrch dohněda pečený, ale věnec ještě není dobře propečený, přikryjte ho alobalem a dopečte.

Nahoru
Pro optimální zobrazení webové stránky používáme cookies. Tyto soubory můžete ve svém prohlížeči kdykoli deaktivovat.OK