Velikonoční věnec
Dobré věci potřebují čas. Stejně tak velikonoční věnec. Avšak již po prvním soustu mu to odpustíte.
Doba přípravy: 1 hodina + 1,5 hodiny na vykynutí těsta
Na 1 věnec potřebujeme:
- 250 ml ovesného nápoje
- 1 sáček sušeného droždí
- 60 g třtinového cukru
- 500 g pšeničné mouky, typ 550
- 4 velká vejce
- 1-2 žloutky
- 80 g másla
- 1/2 lžičky soli
Příprava:
-
3 vejce vložíme do vroucí vody a necháme 10 minut vařit. Poté vyjmeme a necháme vychladnout. Ovesný nápoj lehce zahřejeme, nalijeme do mísy, přisypeme droždí a cukr a dobře promícháme. Necháme asi 5 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
-
V misce rozmícháme 1 vejce a máslo nakrájené na kousky. Přilijeme kvásek a přidáme mouku smíchanou se solí. Pomocí hnětače nebo rukama vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
-
Po hodině těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na tři části. Vytvoříme dlouhé hady o délce asi 50 cm. Upleteme cop, který spojíme do věnce. Položíme na plech vyložený pečicím papírem. V místě spojení k sobě konce věnce důkladně přitiskneme, aby se věnec nerozplétal. Doprostřed věnce položíme vařená vejce. Věnec necháme ještě asi 20 minut kynout.
-
Předehřejeme troubu na 180 °C. Věnec potřeme žloutkem a pečeme cca 25 minut. Pokud je povrch dohněda pečený, ale věnec ještě není dobře propečený, přikryjte ho alobalem a dopečte.