Menu

Vaření podle TCM: Čas na nové chuťové zážitky

Jak funguje při vaření tradiční čínská medicína?

Home » Inspirace » Vaření podle TCM: Čas na nové chuťové zážitky - 02.2020

Jídlo znamená mnohem více než pouhý příjem potravy. Dělá nás šťastnými, posiluje tělo a je zážitkem pro smysly. Především, když stále zkoušíme nové chutě. Prvky z oblasti tradiční čínské medicíny se dají jednoduše přenést také do každodenního života. Například pomocí receptů spočívajících v kombinaci určitých surovin.

Jak si dlouhodobě udržet určitý stravovací styl?

Vždy bychom měli mít na mysli, že cílem je, abychom se při určitém stylu stravování cítili lépe a měli více energie. Při nekontrolovaném ukájení chutí bychom se měli s láskou zamyslet nad svým tělem, vnímat ho a ptát se, proč nyní jíme právě toto jídlo. Často se totiž nejedná o hlad, ale o emoční potřebu.

Jak zjistím, co mé tělo potřebuje?

Musíme se naučit vytvořit si cit pro to, co nám dělá dobře. V tom nám může pomoci jídelní zápisník, do kterého si budeme zaznamenávat, co jsme daný den snědli a jak jsme se po jídle cítili. Tělo nám vysílá jasné signály, stačí mu jen naslouchat.

Jaké pokrmy jsou ideální?

Například rýžové vločky se šafránem. V pokrmech určených k snídani najdeme šafrán jen zřídkakdy, avšak to je chyba, neboť toto koření podporuje trávení. Říká se, že rýži bychom měli konzumovat ve chvílích, kdy se o nás pokouší infekční onemocnění. A neobvyklá kombinace ostrého kardamomu, nasládlé růže a hořkého šafránu pozvedne zdánlivě obyčejnou kaši na úplně jinou úroveň. Kromě toho je důležité jídlo konzumovat v klidu a nebát se objevovat nové chutě.

Jak do každodenního života zapojit stravu podle tradiční čínské medicíny?

Například tím, že si dáte teplou snídani, ať už se bude jednat o kaši, nebo vajíčka. Také si k ní můžete připravit například rybu, špenát nebo brambory a část z nich si odebrat na další den, kdy je využijete k obědu. Zřiďte si svůj seznam receptů, podle něj si naplňte spíž a alespoň jednou týdně si uvařte polévku.

Rýžové vločky se šafránem a pistáciemi

Doba přípravy: 10 min

Recept pro 2 osoby

Suroviny

  • 130 g rýžových vloček
  • 250 ml dmBio mandlového nápoje
  • 1 špetka himalájské soli
  • 1 špetka šafránu
  • 1 špetka kardamomu
  • 1 lžička dmBio citronové šťávy
  • 2 lžíce sekaných pistácií
  • med k dochucení
  • růžové lístky na ozdobu

Příprava

  • Rýžové vločky smíchejte se solí a kořením, vsypte do mandlového nápoje, přiveďte k varu a nechte vařit 7-10 minut.
  • Odstraňte z plotny a dochuťte citronovou šťávou a medem.
  • Krátce před podáváním ozdobte růžovými lístky a posypejte sekanými pistáciemi.

Koření působí pozitivně na tělo i duši

Šafrán

Pro koření šafrán, který se získává ze čnělek šafránu setého, neplatí pouze to, že je nejdražším kořením světa. Zároveň totiž obsahuje velké množství minerálních látek jako vápník a draslík a prý posiluje oběhový systém. Bioaktivní látky crocin a safranal zvyšují hladinu serotoninu, díky čemuž povzbuzují dobrou náladu. Typickou žlutou barvu pak způsobují karotenoidy.

Kardamom

V tradiční čínské medicíně i ájurvédě se kardamom cení zejména pro svou schopnost podporovat trávení a odstraňovat hleny. Obsažený cineol působí protizánětlivě a díky tomu se hodí jako podpora při boji proti nachlazení. Kardamom se řadí do rodiny zázvorníkovitých. Pro vaření se využívají sušené tobolky.

Nahoru
OKDalší informace